Natalija Trivić, v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku: Tvrđava Kastel umjetnički centar

Vesna Popović
Natalija Trivić, v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku: Tvrđava Kastel umjetnički centar

Banjaluka - Namjera grada da aplicira za titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine ima za cilj dugoročni razvoj kulture kako bi se Banjaluka otvorila Evropi i svijetu a prioritet će biti da se umjetnost približi građanima van galerija i zatvorenih koncertnih prostora na mjestima kao što su tvrđava Kastel, Banj brdo ili park "Petar Kočić".

Rekla je ovo vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

- U toku je priprema strategije za razvoj kulture koja će biti okosnica aplikacije za Evropske prestonice kulture koju su podržali svi u gradu.  U njoj ćemo markirati sve ono što je brend Banjaluke i po kojima ćemo biti prepoznatljivi kada je riječ o kulturi ne samo na našim prostorima već u regionu i na kontinentu.  Imamo mnogo dobrih projekata koji se vide pojedinačno a ovaj dokument će biti mjesto na kojem će biti objedinjeni - kazala je Trivićeva i dodala da bi rok za podnošenje aplikacije trebalo da bude početkom 2018. godine.

Istakla je da će okvir za sva kulturna i umjetnička dešavanja u Banjaluci biti tvrđava Kastel.

- Veliki broj festivala je već tamo smješten kao "Demofest", "Freš vejv", "Dukatfest" ili koncerti ali ta lokacija nije dovoljno programski iskorišćena. Od juna do septembra na Kastelu ćemo svakog vikenda imati muzički događaj ili teatre koji će nastupati na ljetnoj pozornici.  Želimo da budemo vidljivi, da pokažemo da tvrđava Kastel živi svaki dan a ne sporadično od manifestacije do manifestacije - kazala je Trivićeva.

Objasnila je da će pored promocije svega onoga što će se na Kastelu dešavati na proljeće i ljeto, raditi na organizaciji manifestacija u ovoj tvrđavi zimi.

- Želimo da smjestimo "Zimzograd" na tvrđavu Kastel kao zimski čarobni grad koji bi na taj način dobio jedan novi ambijent - precizirala je Trivićeva.     

Napomenula je da će aktivirati i ostale lokacije u gradu po modelu "strit ar­t".

-  Ne želimo da kultura bude zatvorena u ustanovama kao što je to do sada bilo. Park "Petar Kočić" je idealna lokacija za nastupe muzičara u kojoj bi građani mogli uživati u ležernoj atmosferi.  Banj brdo je dobro mjesto za koncerte a u porti hrama Hrista Spasitelja bi se u etno-ponudi mogla organizovati promocija Zmijanjskog veza - objasnila je Trivićeva i napomenula da će prvi sadržaji takve vrste već biti vidljivi u sklopu manifestacija koje će se organizovati povodom Dana grada. 

Planirana sredstva

Za Odjeljenje kulture, turizma i socijalne politike u gradskoj kasi planirano je 477.000 KM. Od toga je 150.000 KM namijenjeno za održavanje kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija i 180.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana