Narodnim običajima oduševili publiku

Danijela Stokanić
Narodnim običajima oduševili publiku

Banjaluka - Defileom učesnika od Banskog dvora do Trga Krajine, scenskim prikazom običaja proslave Malog Božića, te koncertom etno-grupe "Trag" završen je deseti "Kozarski etno".

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke (TOBL), koja je jedan od organizatora festivala, rekao je da je ovaj festival okupio kulturno-umjetnička društva iz šest zemalja.

- Na završnoj večeri festivala običaje su pojedinačno predstaviti učesnici iz Italije, Francuske, Bugarske, Srbije, KUD iz Gradiške, KUD "Baščaršija" iz Sarajeva, kao i domaćin KUD "Piskavica". Prethodnih dana među učesnicima su bila i društva iz Slovenije i Makedonije - rekao je Barašin.

Dodao je da će TOBL u narednom periodu raditi još više i bolje, da bi običaji srpskog kraja bili prikazani i otrgnuti od zaborava.

- Ponosni smo jer je ovo jubilarni festival. Iza nas je decenija, u kojoj smo uradili mnogo na afirmaciji davno zaboravljenih običaja potkozarskog kraja. Mnogi narodni običaji otišli su u zaborav i želimo da ih ponovo afirmišemo i vratimo u svakodnevni život - kazao je Barašin.

Mirko Arambašić, sekretar KUD-a "Piskavica", koji je takođe učestvovao u organizaciji festivala, rekao je da su ljubitelji narodnih običaja mogli da vide razne sadržaje.

- Ove godine nam je i vrijeme išlo na ruku. Ovo je najbolji festival, poslije 2008. godine, kada je program bio vrhunski - rekao je Arambašić.

Ljubitelje tradicionalnih igara i pjesama naročito su oduševili egzotični ansambli iz Francuske, koji su igrali na štulama. Oredin, članica ansambla "Lous Crabots de Semisens" sa jugozapada Francuske, kazala je da je prvi put u gradu na Vrbasu.

- Uzbuđena sam što sam imala priliku da upoznam vašu zemlju. Vaše igre su veoma dinamične i vesele, a i priroda je impresivna. Sljedeće godine u Francuskoj organizujemo festival na koji smo pozvali i ansambl iz BiH - rekla je Oredin.

Četvorodnevni festival se održavao od petka, 4. jula, do ponedjeljka, 7. jula, u Piskavici i u gradu.

KUD "Sveti Sava"

Nemanja Janjetović i Marijana Lukaić iz Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" Lauš pobijedili su u izboru za najoriginalnije nošnje u sklopu "Kozarskog etna".

- Par je nosio originalnu nošnju iz prnjavorskog kraja. Ova nagrada nam mnogo znači - rekao je predsjednik KUD-a "Sveti Sava" Milenko Dulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana