Napadač Željezničar ST strah i trepet za golmane

Darko Pašagić
Napadač Željezničar ST strah i trepet za golmane

Banjaluka - Ime mladog golgetera Željezničar Sport tima Bojana Markovića ove jeseni zapamtili su mnogi prvoligaški golmani, a kako i ne bi kada je ovaj fudbaler, koji je nedavno napunio 19 godina, najbolji strijelac prvog dijela prvenstva.

Najblistaviju partiju pružio je u posljednjoj rundi, kada su Banjalučani savladali Podrinje sa 5:1, a Marković je goste iz Janje častio sa tri gola.

- Podrinje je igralo otvoreno i to nam je dalo mogućnost da brzom igrom često ugrožavamo njihov gol, a eto dobro sam se snašao i uz pomoć saigrača postigao het-trik - naglasio je Marković.

Za seniorsku ekipu Željezničar Sport tima debitovao je u proljećnom dijelu sezone 2015/16, kada je tim sa “Predgrađa” bio trećeligaš i na 13 utakmica mrežu pogodio čak 29 puta i naravno bio najbolji strijelac. U istom ritmu je nastavio i na drugoligaškim terenima, gdje je naredne sezone u 30 mečeva dao 33 gola i bio jedan od glavnih šrafova ekipe, koja je te godine postala prvoligaš.

- U debitantskoj prvoligaškoj sezoni igrao sam na 25 utakmica i 11 puta postigao pogodak. Učinak bi bio svakako bolji, ali sam imao prinudnu pauzu zbog povrede, uslijedila je i operacija, ali se na sreću sve dobro završilo. Očekujem da ova sezona bude bolja, jer sam već postigao deset golova i želja mi je da budem i najbolji strijelac prvoligaškog društva - rekao je Marković, koji je od ove jeseni student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

U zapisniku Banjalučana ove jeseni najčešće je među 18 igrača bilo 16 mlađih od 21 godine, a prosjek su “kvarili” iskusni golman Asmir Avdukić i Igor Kuzmanović.

- Škola fudbala Sport tim napravila je odličnu priču kada se ujedinila sa Željezničarom prije nekoliko sezona. Tako smo mi mladi igrači veoma brzo dobili priliku da nastupamo u zvaničnim seniorskim utakmicama i to se pokazalo kao pun pogodak. Čini mi se da smo ove godine još jači, jer smo iskusniji za tu jednu prvoligašku sezonu, koja nama mladima svima mnogo znači. Uz sve to lijepo je fudbalski sazrijevati uz golmansku gromadu Asmira Avdukića, a posebno uz našeg bivšeg trenera i saigrača Branislava Krunića, koji je svoje bogato iskustvo minulih sezona na nas nesebično prenosio - nastavio je Marković, koji je dodao da je potrebnu mirnoću ekipi donio i trener Zoran Ćurguz, koji je u klub došao na početku ove sezone.

Njegova 83 gola za tri sezone nisu ostala nezapažena i svjestan je da je već odavno na meti mnogih klubova i menadžera.

- Ima vremena za moj odlazak. Za sada samo razmišljam o “Želji” sa kojim imam ugovor do kraja sezone. Vjerujem da će uspjeti da se u preostalih šest kola zadržimo među šest najboljih i tako nastavimo takmičenje u Ligi za prvaka, a samim tim i automatski obezbijedimo opstanak, što nam je i bio primaran cilj na početku sezone - dodao je Marković, koji se ove sezone dobro snašao i na poziciji lijevog krila, iako je do sada igrao stalno na poziciji špica.

Odlasci

Već nekoliko mladih fudbalera Željezničar Sport tima minulih sezona napustilo je redove Banjalučana i karijeru nastavilo u većim sredinama. Jovan Vladimir Pavlović je pojačao slovački Trenčin Vladan Kovačević je standardni golman Sarajeva, dok Danilo Vukčević brani boje češke ekipe Hradec Kralovi.

 

Seniorski učinak

sezona 2015/16. (Treća liga)

13 utakmica        29 golova

 

sezona 2016/17. (Druga liga)

30 utakmica        33 gola

 

sezona 2017/18. (Prva liga)

25 utakmica        11 golova

 

Sezona 2018/19. (Prva liga)

15 utakmica        10 golova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana