Mlade muče nasilje i anksioznost

Sara Bojanić
Mlade muče nasilje i anksioznost

BANjALUKA - Savjetodavna linija za djecu i mlade “Plavi telefon” od početka godine zaprimila je više od 1.100 poziva i više od 250 prijava putem čet savjetovanja, a zabilježene su četiri prijave nasilja.

Kazala je to za “Glas Srpske” koordinator rada “Plavog telefona” Maja Kovačević te dodala da su nasilje, anksioznost, samopovređivanje i suicidalne misli najčešći razlozi zbog kojih se djeca i mladi javljaju ovoj savjetodavnoj liniji.

- Kod djece se pozivi najčešće baziraju na porodičnim odnosima, na odnosima sa vršnjacima, problemima u školi, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Odrasli često zovu i zbog situacija koje nisu lične prirode, nerijetko pozovu da prijave slučaj u ime nekog drugog - rekla je Kovačevićeva.

U toku prošle godine na broj telefona 080 05 03 05 prijavljena su 32 slučaja nasilja.

- Zabilježeno je šest puta više prijava u odnosu na 2020. godinu kada je zabilježeno samo šest slučajeva nasilja - kazala je Kovačevićeva.

Istakla je da je tokom pandemije korona virusa došlo do povećanja broja poziva.

- Zabilježeno je sedam puta više poziva u odnosu na period prije pandemije. Naši korisnici se svakodnevno nalaze u neizvjesnosti. Iznenadno prilagođavanje novonastalnoj situaciji dovelo je do pojave hroničnog stresa, što je podloga za dalje razvijanje anksioznosti i depresije - dodala je Kovačevićeva.

Kazala je i da pojedinci nemaju dovoljno slobode i hrabrosti da vode duže razgovore putem telefona, što ih je podstaklo da osmisle i čet savjetovanje.

- U toku prošle godine zabilježeno je oko 10.700 poziva i oko 1.200 pitanja putem mejla i četa. Nešto je učestalije čet savjetovanje, jer su putem četa svi razgovori anonimni pa su djeca slobodnija da se obraćaju tim putem, za razliku od telefona, gdje češće pozivaju odrasli - kazala je Kovačevićeva.

Dodala je da su u “Plavom telefonu” zaposlene stručne osobe.

- Imali smo pozive građana koji su bili skeptični jer nisu znali sa kim razgovaraju i kako im možemo pomoći. Trenutno su zaposlena dva psihologa koja odgovaraju na pozive i poruke dospjele putem četa. Tu je i 25 volontera-savjetnika koji su uglavnom diplomirani psiholozi, pedagozi i socijalni radnici - rekla je Kovačevićeva.

Dodala je da konkursi za volontere budu raspisani po dva puta godišnje, a zainteresovani o svemu budu blagovremeno obaviješteni.

Godišnjica

“Plavi telefon” je nedavno obilježio devet godina postojanja sa 33.010 poziva, više od 2.000 razgovora putem i-mejla i čet savjetovanja, 19.555 volonterskih sati i 143 prijave nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana