Mještani Starčevice zabrinuti za bezbjednost mališana: Crvena i plava rasvjeta zatamnila naselje

Jasmina Salopek
Mještani Starčevice zabrinuti za bezbjednost mališana: Crvena i plava rasvjeta zatamnila naselje

BANjALUKA - Mještani Starčevice više od mjesec dana kubure sa lošom rasvjetom, jer su vandali prefarbali sijalice u crvenu i plavu boju, zbog čega najviše strahuju za bezbjednost svoje djece.

Ističu da su izrevoltirani ponašanjem nesavjesnih pojedinaca koji iz dana u dan uništavaju gradsku imovinu, ali i nadležnih koji, uprkos žalbama mještana, ne rješavaju ovaj problem. Aleksandar M., koji živi u ovom naselju, obratio se redakciji “Glasa Srpske” ispred grupe građana, ukazujući na ovaj problem.

- Na poznatim “garažama”, odnosno između ulica Ognjena Price i Kosovke djevojke, od početka oktobra nemamo adekvatnu uličnu rasvjetu - kazao je on.

Prema njegovim riječima, zbog nesavjesnih pojedinaca imaju slabu osvijetljenost, pa je i preglednost na ulici loša, što kod mnogih budi bojazan da bi moglo doći do saobraćajnih nesreća.

- Rasvjetu su grafit-sprejom uništili vandali koji su nama nepoznati, ali vjerujemo da su policiji poznati, jer su ih te noći legitimisali - kazao je.

Aleksandar M. je dodao da je vidljivost veoma loša, gotovo nikakva.

- U ovim ulicama djeca se igraju, trče ili idu do obližnje osnovne škole te smo mi kao roditelji zabrinuti za bezbjednost svoje djece, a i nas samih - pojasnio je on i naglasio da strahuju takođe i za imovinu, odnosno vozila koja parkiraju u tom dijelu naselja.

- Vozila parkiramo u potpunom mraku, ne vidimo jedni druge, strahujemo da se ne sudarimo ili ne udarimo nekog pješaka. Sve se pogoršalo sada, kada mrak pada oko 16 časova - pojašnjava nezadovoljni mještanin.

Istakao je da su sa problemom upoznali i nadležne u Gradskoj upravi.

- U više navrata pisali smo komunalnoj policiji i Odjeljenju za komunalne poslove, ali nismo dobili adekvatan odgovor, jer svi govore da oni nisu nadležni za tu vrstu poslova - priča Aleksandar M.

Nakon više uzastopnih poziva, kako je rekao, nije bilo nikakve reakcije pa su se obratili kabinetu gradonačelnika.

- Sekretarica, koja se javila na telefon u kabinetu, je rekla da će javiti povratnu informaciju, međutim, nismo dobili nikakvu informaciju niti je problem otklonjen - kazao je Aleksandar M.

Ističe da, s obzirom na to da gradu plaćaju porez, komunalne takse, žive u ovom gradu i glasaju, imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo, a predstavnici vlasti imaju obavezu da rješavaju probleme svojih građana.

- Zar treba da se desi neka nesreća da bi se neko od gradskih vlasti sjetio da je stakla na rasvjeti trebalo oprati ili zamijeniti odmah nakon uočenog vandalizma?­ Zar zbog grupice nepoznatih vandala treba da ispašta nekoliko hiljada građana Starčevice - zapitao se Aleksandar M.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nismo dobili  odgovore iz Gradske uprave da li su upoznati sa ovim problemom i da li su nadležne službe bile na terenu.

“Instagram”

Na “Instagram” stranici Gradske uprave krajem septembra objavljene su fotografije koje ukazuju na vandalizam i farbanje rasvjete kod jednog ugostiteljskog objekta na Starčevici.

Kako su napisali tada, ovaj vandalski čin je za svaku osudu, jer je nanesena šteta gradskoj imovini, ali je i ugrožena bezbjednost građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana