Minus Toplane od 5,6 miliona maraka

Vesna Popović
Minus Toplane od 5,6 miliona maraka

Banjaluka - Gradska "Toplana" u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom od 5,6 miliona KM.

Prema polugodišnjem finansijskom izvještaju, koji je objavljen na internet stranici Banjalučke berze, prihodi ovog preduzeća iznosili su 12,1 milion, a rashodi 17,8 miliona KM.

U gradskoj "Toplani" kažu da su učinjeni maksimalni napori da gubitak bude što manji. Precizirali su da je na gubitke, između ostalog, uticala visoka cijena mazuta, a i ostalih energenata za proizvodnju toplotne energije.

- Na ovakav poslovni rezultat uticala je i trenutna cijena grijanja, koja nije ekonomska - rekli su u "Toplani" i dodali da se cijena grijanja nije mijenjala od januara 2011. godine.

Podsjetili su da je u toku izgradnja rejonskih kotlovnica na Starčevici i Kočićevom vijencu, na drvnu sječku.

- Njihovom izgradnjom poboljšaće se kvalitet grijanja za te dijelove grada, a promjenom energenta smanjićemo potrošnju mazuta - kazali su u "Toplani".

Očekuje se da će izgradnja ovih kotlovnica biti završena do početka iduće sezone grijanja u oktobru.

Emisijom obveznica "Toplane" obezbijeđeno je devet miliona KM za izgradnju te dvije periferne kotlovnice. Izgradnja kotlovnice na Starčevici koštaće 5,5 miliona, a na Kočićevom vijencu 3,5 miliona KM.

Između dvije sezone u rekonstrukciju distributivne mreže "Toplana" planira da uloži 2,3 miliona KM. U idućoj sezoni planirana je potrošnja 19 tona mazuta i 25 tona drvne sječke. "Toplana" je u svom planu poslovanja procijenila da će ovu poslovnu godinu završiti sa gubitkom od 20 miliona maraka. Preduzeće je i prošlu godinu završilo sa gubitkom od 13,83 miliona, dok kumulativni gubitak ukupno iznosi 66,93 miliona maraka.

Grad je od 2011. do prošle godine uložio u "Toplanu" 42,3 miliona maraka, a u 2011. godini izdao je garanciju za kreditno zaduženje ovog preduzeća od 20 miliona KM. Dokapitalizacijom "Toplane" u 2013. godini u iznosu od deset miliona KM povećao se udio grada u kapitalu ovog komunalnog preduzeća sa 65 na 76,8 odsto.

Potraživanja

Ukupna vrijednost pokrenutih sudskih sporova "Toplane" protiv neredovnih platiša na kraju prošle godine iznosila je 25,46 miliona KM, od čega se na stambene potrošače odnosi 22,6 miliona, a na poslovne 2,8 miliona KM. Od 1996. do 2013. godine sa toplifikacione mreže isključeno je 5.037 potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana