Mini-sirana za praktičnu obuku mladih farmera

N. B.
Mini-sirana za praktičnu obuku mladih farmera

Banjaluka - Učenici, studenti i budući farmeri imaće priliku da praktično znanje u preradi mliječnih proizvoda usavrše u savremenoj mini-sirani koja je u petak svečano otvorena u Poljoprivrednoj školi.

Radionica za preradu mlijeka rezultat je ulaganja USAID-a i švedske vlade kroz projekat "Farma dva", na koji su zajedno aplicirali Poljoprivredna škola, Tehnološki fakultet i Gradska razvojna agencija.

- Sada će učenici moći proizvoditi sir, jogurt, kajmak i druge proizvode koje ćemo sigurno i izlagati na sajmovima. Škola je uložila sedam, a strani investitori oko 30.000 evra. Ovo je samo jedan u nizu projekata na kojima radimo. U planu je i otvaranje stočarske farme i vinarije - kazao je direktor Poljoprivredne škole Edi Haneš.

Sirana je opremljena najsavremenijom opremom za preradu mliječnih proizvoda i očekuje se da kroz ovaj centar obuči najmanje 192 učenika, 40 studenata i 12 farmera.

- U skoroj budućnosti ćemo zajedno sa profesorima iz škole i fakulteta organizovati obuku za farmere, a u program će biti uključen i Zavod za obrazovanje odraslih RS. Projekat će biti besplatan i namijenjen budućim malim poljoprivrednicima, što znači da ćemo proizvodnju sira u šerpama i kantama unaprijediti do proizvodnje sa savremenim mašinama - rekla je koordinator u pripremi i adaptaciji projekata u Gradskoj razvojnoj agenciji Vesna Marinković-Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana