Milan Milaković, potpredsjednik gradskog parlamenta: Skupština efikasnija i radi bez trzavica

Vesna Popović
Milan Milaković, potpredsjednik gradskog parlamenta: Skupština efikasnija i radi bez trzavica

Banjaluka - Opredjeljenje Skupštine i Gradske uprave je unapređenje privrede, razvoj grada, očuvanje zelenila, razvoj sporta, efikasnija gradska administracija i ova garnitura koja sada vodi Banjaluku na tome će predano raditi.

Ovo je izjavio potpredsjednik Skupštine grada Milan Milaković. Odbornik SP-a u prethodnom sazivu gradskog parlamenta naglasio je da je poslije 100 dana sadašnji saziv efikasniji nego prethodni, u kojem je bilo dosta trzavica.

- Konstituisana Skupština, formirana radna tijela i usvojen budžet su dobra osnova za dalje funkcionisanje i razvoj. Pred nama je puno posla, a jedna od najvažnijih odluka tiče se budućnosti "Toplane". U narednih 20 dana očekujem da će Skupštini biti dostavljen prijedlog rješenja za gradsko grijanje. Važno je da odluka bude što prije donesena da bi eventualno rješenje moglo biti realizovano u ovoj građevinskoj sezoni, odnosno da bismo spremni dočekali sljedeću zimu - kazao je Milaković.

Ocijenio je da gradonačelnik Igor Radojičić radi sa puno elana, volje i da je dosta predizbornih obećanja već ispunio.

- Treba intenzivirati rad načelnika odjeljenja, šefova odsjeka i svakako rad kompletne gradske administracije. Iskreno smatram da smo na dobrom putu da zajedno pokrenemo i promijenimo na bolje neke stvari - kazao je Milaković.

Istakao je da je Banjaluci potreban gradski menadžer.

- Banjaluka je najveća lokalna uprava u BiH, a zakon o lokalnoj upravi i samoupravi isto tretira načelnike i gradonačelnike, bez obzira na broj stanovnika. Odgovornost za grad kao što je Banjaluka veća je u odnosu na manje lokalne zajednice. Za to bi nam trebao gradski menadžer, koji bi preuzeo dio obaveza od gradonačelnika i posvetio se privrednom razvoju - kazao je Milaković.

Istakao je da se u narednom periodu treba posvetiti razvoju sporta te se boriti da Banjaluka ostane grad zelenila.

- Treba sagledati mogućnost i insistirati sa Fudbalskim savezom RS na realizaciji projekta FIFA GOAL izgradnjom velikog stadiona, isto tako treba pronaći partnere za izgradnju sportske dvorane, koja bi zadovoljila sve potrebe naših građana na principu javno-privatno partnerstvo. Osim toga treba uložiti više napora na očuvanju postojećih zelenih površina i parkova te se zalagati za stvaranje novih - kazao je Milaković.

Naglasio je da Privredna komora grada Banjaluke zajedno sa gradonačelnikom treba pokrenuti projekat nastupa naših firmi na evropskom tržištu.

- To je ključ razvoja privrede. Ne treba zaboraviti ni strane investitore, kao ni javno-privatno partnerstvo. Biznis park u Ramićima napreduje i do kraja godine zaposliće nove radnike, a što je najbitnije, skoro sve firme će se baviti nekom vrstom proizvodne djelatnosti - kazao je Milaković.

Mnogi u budućnosti vide Milakovića na čelu banjalučkih socijalista, zbog rezultata u posljednja dva izborna ciklusa.

- Rezultati su bili odlični i mislim da su pokazatelj koliko sam usmjeren na razvoj SP-a. Što se tiče gradske organizacije, naš prvi čovjek je Radenko Komljenović i to je to sve do unutarpartijskih izbora, o čemu će odlučiti članstvo gradske organizacije - kazao je Milaković.

Spomenik u Šargovcu

Milan Milaković je inicirao, a Vlada RS je nedavno prihvatila, da se 7. februar, Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina 1942. godine na području Drakulića, Šargovca i Motika, tretira kao dan od republičkog značaja.

- Kao potomak žrtava strašnog zločina o kojem se dugo ćutalo i nije smjelo pričati osjetio sam potrebu da se tom danu posveti veća pažnja, da organizaciju i obilježavanje preuzme Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Sljedeći korak je izgradnja spomenika i spomen-parka pored škole u Šargovcu, gdje su toga 7. februara mučki ubijena djeca - rekao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana