Međunarodni banjalučki karneval: Pjesma, ples i mnoštvo šarenih kostima

GS
Međunarodni banjalučki karneval: Pjesma, ples i mnoštvo šarenih kostima

BANjALUKA - U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni Banjalučani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banjaluka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je  istakao da Banjalučki karneval iz godine u godinu napreduje.

-Pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj Banjalučana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimima, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banjaluke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da jeono što je za tri godine postignuto u Banjaluci je zaista impresivno.

-Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banjaluka ima veliku budućnost kada je riječ o karnevalu – istakao je Cicimov.

 

Odgođen Dječiji karneval

Zbog padavina i nepovoljnih vremenskih prilika, Dječiji karneval, planiran za 26. maj, u 11 časova u Parku „Mladen Stojanović“ je odgođen.

Saopštili su ovo organizatori – Grad Banja Luka i UG Centar za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“.

Takođe su dodali, da će javnost o novom terminu održavanja Dječijeg karnevala biti naknadno obaviještena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana