Defile povodom Dana oslobođenja Banjaluke: Sloboda stigla dolaskom srpske vojske

Ilijana Božić
Defile povodom Dana oslobođenja Banjaluke: Sloboda stigla dolaskom srpske vojske

BANjALUKA - Oslobođenje Banjaluke 21. novembra 1918. godine jedan je od tri najvažnija događaja u srpskoj istoriji sa ove strane Drine, jer se nakon 400 i više godina Banjaluka oslobodila ropstva pod Turskom i Austrougarskom.

Kazao je to u petak ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović u obraćanju na obilježavanju Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. te dodao da je drugi važan događaj u istoriji Srba 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. 

- Treći važan datum za Srbe ovdje je 9. januar - Dan Republike Srpske koja je jedini okvir koji nam može obezbijediti na ovim prostorima slobodu, samostalnost i ravnopravnost - istakao je Milunović.

On je podsjetio da je u Prvom svjetskom ratu pobijedila srpska vojska koja je, iako je bila poražena i otpisana nakon golgote u albanskim planinama, ponovo vaskrsnula u Grčkoj, na Solunskom frontu, gdje je bila organizovana u šest divizija sa 140.000 boraca, od kojih je 25.000 bilo sa ovih prostora.

Vijenac je položio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Svetozar Aleksov koji je rekao je da je ulaskom srpske vojske u Banjaluku na Aranđelovdan 1918. došla sloboda za srpski narod na ovim prostorima. Obraćajući se okupljenima, Aleksov je istakao da je toga dana prestalo vjekovno življenje srpskog naroda na ovom prostoru pod tuđom okupacijom i komandom, bez slobode i prava na svoju riječ, vjerovanja i običaje. 

- Naredni vijek je donio još mnoga teška iskušenja i teške borbe za ostvarivanje slobode srpskog naroda. Srpski narod dao je još mnogo krvi za današnju slobodu i postojanje Republike Srpske - istakao je Aleksov. 

Služenjem parastosa u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja poginulim srpskim borcima u Prvom svjetskom ratu, polaganjem vijenaca na spomenik banu Svetislavu - Tisi Milosavljeviću i svečanim defileom ulicama Banjaluke "Marš slobode srpske vojske" u petak je obilježen ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku. U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1,3 miliona Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, među kojima 53 odsto muškaraca od 25 do 45 godina.

Cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću položili su, između ostalog, i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Trećeg pješadijskog (RS) puka i predstavnici Grada.

 

Drina ne smije biti granica

Predstavnik Udruženja poštovalaca i potomaka srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. Nebojša Kuštrinović je istakao da je 21. novembra 1918. pobijedila istorija.

- Ponosni sam potomak preživjelog solunskog borca - rekao je Kuštrinović i podsjetio na riječi svoga djeda da Drina nikada ne smije da bude granica srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana