Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Ne mogu nijemo da gledam šta radi gradonačelnik

Miloš Vasiljević
Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka: Ne mogu nijemo da gledam šta radi gradonačelnik

Nisam očekivao ovakvo ponašanje Gradske uprave, a zbog njihovog nedomaćinskog trošenja novca Banjalučani su višemilionski oštećeni. Godinu dana je prošlo u političkoj borbi, gdje sa druge strane imamo nesposobnu gradsku administraciju koja je tu da bi rješavala lične interese, a kakav sam bio predsjednik Skupštine grada neka ocijeni javnost i kolege odbornici.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, dodavši da mu je žao što su Banjalučani morali da trpe ovakvu Gradsku upravu.

- Ako bih posmatrao događaje, onda je i prošla godina bila izazovna, iako nije bilo izbora. Kampanja nikada nije ni stajala, a vjerujem da će i ove godine tako biti, a očekujem da će se dodatno zahuktati pred same izbore - rekao je Ninković.

GLAS: Gdje vode prepucavanja na relaciji Skupština grada - gradonačelnik. Ispaštaju li najviše građani?

NINKOVIĆ: Imamo vanustavne i vanzakonske aktivnosti Gradske uprave pa prosto nisam u mogućnosti, moralno, a ni sa aspekta posla koji obavljam da nijemo gledam sa strane šta radi Draško Stanivuković. Zbog toga sam odlučio da relevantnim institucijama, prije svega Tužilaštvu Srpske i MUP-u saopštim sva saznanja. To se od mene i očekuje, jer obavljam odgovornu funkciju. Ako bih prećutao sva ta saznanja, onda bih bio saučesnik. To nije prepucavanje, jer ako bih to nijemo posmatrao, građani bi ispaštali još više. Ako pričam samo o posljednjoj krivičnoj prijavi, po informacijama koje imam iz posljednjeg konsolidovanog izvještaja o trošenju budžeta za devet mjeseci, zatim prijedloga rebalansa budžeta koji nam je dostavljen, tu je više od 16 miliona KM vanbudžetskih sredstava koji su potrošeni.

GLAS: Mjesecima se priča o rebalansu budžeta za 2023. godinu. Ni u vezi sa ovim važnim dokumentom niste imali kompromis?

NINKOVIĆ: Nešto što je protivzakonito nema kompromis. Tražili smo prije decembra da dođe do prijedloga rebalansa budžeta i to bez kredita i tada smo jasni rekli da nećemo da zadužujemo građane Banjaluke. Željeli smo da nam dostave takav akt i rado bismo raspravljali. S druge strane imali smo situaciju da je gradonačelnik Draško Stanivuković svojeglavo gurao priču sa kreditom pa kada je vidio da mi nećemo to dozvoliti, onda se vratio na priču sa donacijama, a do dan-danas niko od nas nije vidio dokaz da se tih šest miliona slilo na račun grada. Sve je to bila jedna farsa, da bi rebalans bio usvojen u 2024. godini, iako je Ministarstvo finansija reklo da se to ne može raditi. Imali smo pet pokušaja nastavka te famozne sjednice, a odbornici su postupili ispravno.

GLAS: Vaši politički oponenti zamjeraju Vam da ste mogli imati više skupštinskih zasjedanja. Kako to komentarišete?

NINKOVIĆ: Šta god da radite znate da uvijek može bolje, a nikad neću reći da sam najbolje radio svoj posao. Sigurno je da radim posvećeno i profesionalno, prije svake sjednice izvršio sam konsultacije sa šefovima klubova i odbornicima, dogovorio se o terminima koji im odgovara. Nekada je održavanje bilo i nemoguće zbog obaveza odbornika i praznika.

Subvencije

GLAS: Subvencije za privatne i javne vrtiće biće izjednačene. Kada će se to dogoditi?

NINKOVIĆ: Održao sam sastanak prije sedam dana i predložio rješenje da novac koji dolazi od poreza na nepokretnosti upotrijebimo da bismo izjednačili subvencije u privatnim i javnim vrtićima. Gradska administracija u protekle tri godine nije izgradila nijedan novi vrtić, a mi smo dužni da im pomognemo na ovaj način, dok se na jesen ova vlast ne promijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana