Ljubav lijek za “djecu svjetlosti”

Vesna Popović
Ljubav lijek za “djecu svjetlosti”

Banjaluka - Jedno od utočišta i adresa za razumijevanje porodicama koje imaju člana sa dijagnozom autizam na teritoriji grada je Udruženje “Djeca svjetlosti”.

Članovima ovog udruženja poklanja se velika pažnja i mnogo ljubavi jer je to jedini način da opstanu u ovom društvu.

- Udruženje je osnovano 2008. godine i trenutno ima 40 članova, ali taj broj se stalno povećava. Skoro svakog mjeseca jave nam se novi roditelji koji prolaze mukotrpni put uspostavljanja dijagnoze i kojima je svaka pomoć dobrodošla - rekla je predsjednik Udruženja “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić.

Prostor na adresi Jug Bogdana 4 koji su dobili na korišćenje od grada dijele sa još jednim udruženjem.

- Iako je prostor mali, trudimo se da organizujemo što više aktivnosti. Sa djecom tri puta sedmično radi defektolog, a jednom sedmično u Udruženje dolazi psihijatar kojeg smo angažovali za pomoć i podršku roditeljima i porodici u cjelini - objasnila je Kojićeva i dodala da je ponosna na angažman 12 volontera koji za članove, između ostalog, organizuju kreativne radionice.

- Sve su to mladi ljudi, uglavnom diplomirani psiholozi, pedagozi, ili studenti završnih godina psihologije. Oni pomažu defektologu i istovremeno se obučavaju za rad sa djecom iz spektra autizma - navela je Kojićeva, koja je pozvala sve koji imaju potrebu da se jave Udruženju.

- Tu će sigurno dobiti podršku, korisne savjete i razumijevanje, što je ovim porodicama nekad i najpotrebnije - istakla je Kojićeva.

 Dnevni centar

Prema riječima Kojićeve, Udruženje imam mnogo planova i ideja kako da prošire aktivnosti i poboljšaju rad sa osobama oboljelim od autizma.

- Za to nam je, prije svega, neophodan veći prostor. Naš cilj je otvaranje dnevnog centra za autizam, jer to je nešto što odavno postoji u zemljama našeg okruženja. Nadamo se da će nam lokalna vlast, ali i ministarstva, pomoći da dođemo do tog cilja - precizirala je Kojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana