Kružni tokovi i dalje bauk za vozače

Danijela Stokanić
Kružni tokovi i dalje bauk za vozače

Banjaluka: Mnogi vozači na području grada još nisu naučili osnovna pravila korišćenja kružnog toka, što svakodnevno dovodi do saobraćajnih nesreća.

Prema podacima CJB Banjaluka, za prvih devet mjeseci ove godine na dva kružna toka dogodilo se ukupno 27 saobraćajnih nesreća. Od ukupnog broja ovih nesreća na kružnom toku u naselju Petrićevac dogodilo se 14, dok se na Laušu dogodila jedna manje.

- Mnogo vozači i danas griješe prilikom prestrojavanja vozila. Analizom ovih saobraćajnih nesreća utvrđeno je da se pojedini vozači prestrojavaju iz unutrašnje u spoljnu traku i tom radnjom se isključuju iz kružnog toka, čime čine prekršaj - kazala je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Dodala je da će vozači, ukoliko budu poštovali saobraćajne propise, smanjiti i broj saobraćajnih nesreća koje se dešavaju u kružnom toku.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da mnogi vozači, a posebno oni sa dugogodišnjim iskustvom, nisu imali određenu edukaciju za korišćenje kružnog toka.

- Iskreno, većina njih se nije ni potrudila da od stručnjaka traži dodatna obavještenja o samom kretanju, uključenju i isključenju iz kružnog toka - rekao je Jaćimović.

Dodao je da su u gradu svi kružni tokovi opremljeni kompletnom signalizacijom.

- Činjenica je da na kružnim tokovima na Petrićevcu i Laušu dnevno prođe više od 20.000 vozila, tako da uvijek ima vozača koju nisu dovoljno obrazovani da znaju proći kroz kružni tok a da ne ugroze prava drugih - rekao je Jaćimović.

Instruktor vožnje Vladimir Radošević rekao je da među vozačima vlada neznanje i nezainteresovanost za prihvatanje pravila prilikom prolaska kroz kružni tok.

- Svi vozači bi trebalo da povremeno uzmu i pročitaju testove za vožnju kako bi obnovili svoje znanje. Većina njih položi vozački ispit i po 30 godina vozi, a da pri tome ništa nije pročitao o vožnji - kazao je Radošević i dodao da u saobraćaju često ima izmjena i dopuna propisa.

Slađana Lekić, koja radi u neposrednoj blizini kružnog toka u naselju Lauš, kaže da nema dana da na ovom mjestu ne dođe do najmanje jedne saobraćajne nesreće.

- Primijetila sam da su najčešće krivci nesreća na ovom kružnom toku stariji ljudi. U većini slučajeva oni se međusobno i dogovore, tako da policija skoro nikad i ne interveniše - dodala je Lekićeva.

Pravila

Vozač koji prilazi kružnom toku mora se zaustaviti i propustiti sva vozila u njemu. Ako se vozilo uključilo u kružni tok i kreće se spoljnim prstenom, on ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozilo koje se kreće unutrašnjim prstenom. Vozač koji se kreće unutrašnjim prstenom, lijevom trakom u pravcu kretanja, prilikom isključenja mora propustiti vozilo sa svoje desne strane u odnosu na vozilo iz spoljnog prstena. Ako on tu radnju ne može uraditi, odustaje od isključenja i vrti rotaciju za 180 stepeni i prestrojava se u spoljni prsten iz kojeg se isključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana