Korona nije omela sklapanje brakova: Lani u Banjaluci, uz preventivne mjere, vjenčano više od 900 parova

GS
Foto: Grad Banjaluka

BANjALUKA - Bez obzira na epidemiološku situaciju, brakovi se u Banjaluci nesmetano sklapaju, ali uz određene preventivne mjere.

Kako ističu u Odjeljenju za opštu upravu, broj vjenčanja u 2020. godini nije značajno smanjen u odnosu na broj vjenčanja prethodnih godina, samo je različita njihova dinamika i način na koja su obavljena.

U gradu Banjaluci je tako u prošloj godini zaključeno 919 brakova što je, s obzirom na pandemiju korona virusa, blizu godišnjeg prosjeka broja vjenčanja - u 2019. godini, na primjer, ukupan broj zaključenih brakova je bio 1.123.

-Mada se broj brakova, koji će biti zaključeni u toku jedne godine nikada ne može planirati, dosadašnja iskustva matičara su takva da se u Banjoj Luci prosječno zaključi oko 1.000 brakova svake godine – navode iz resornog odjeljenja.

Prošla godina, prema njihovim podacima, je specifična po tome što je vrlo malo brakova zaključeno van službenih prostora odnosno u restoranima i svadbenim salonima. Tako je, tek nekolicina vjenčanja, obavljena u restoranima. Sva ostala vjenčanja obavljena su u užem krugu porodice mladenaca, kumova i nekolicine prijatelja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske ili u atrijumu Gradske uprave, ako je riječ o vjenčanjima radnim danom.

-Za naše matičare, naročito usložnjena dinamika bila je u ljetnjem periodu, kada se, u pravilu, obavlja najveći broj vjenčanja, a prošle godine, i proljetni termini su prebačeni za ljeto i početak jeseni u očekivanju relaksiranja pandemijskih mjera i stvaranja uslova da se vjenčanja obave kao svadbe, sa širim krugom zvanica, što se nije desilo – kazali su iz odjeljenja.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana