Komunalnoj policiji stižu brojne prijave: Vlasnički psi napadaju češće od lutalica

Maja Stanojević
Komunalnoj policiji stižu brojne prijave: Vlasnički psi napadaju češće od lutalica

BANjALUKA - Neodgovorni vlasnici pasa, koji svoje ljubimce drže u lošim uslovima, predstavljaju razlog za zabrinutost i povod zbog kojeg se mnogi odluče da podnesu prijave komunalnoj policiji.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja građana “Kerber” koje se bavi brigom o napuštenim psima, rekao je za “Glas Srpske” da brojni vlasnici olako odlučuju da kupe psa iako nisu svjesni šta su njihove dužnosti i obaveze kao vlasnika.

- Neodgovorno vlasništvo je veliki problem pa bi nadležne službe trebalo da pooštre kazne za ljude koji nisu u stanju da odgovorno i primjerno brinu o psima jer bi jedino na taj način bila smanjena njihova nemarnost - naglasio je Milojević.

Kako je kazao, mnogi žele da imaju psa za kućnog ljubimca, ali nisu u stanju da se brinu o njemu.

- Svaki pas zaslužuje dom, ali svaki dom ne zaslužuje psa, poznata je izreka, jer posjedovanje psa je lični izbor koji sa sobom nosi niz odgovornosti. Svakodnevno se susrećemo sa problemima zanemarivanja, jer su ljudi pri donošenju takve odluke nepromišljeni te ne razmišljaju o šteti koja može proizaći iz njihove neodgovornosti - kaže Milojević.

Iz komunalne policije rekli su da su uzroci brojnih prijava neadekvatna briga vlasnika kao što je vođenje pasa bez povoca, držanje u neurednim boksovima, te puštanje životinja na dječja igrališta. Naglasili su da nesavjesni vlasnici rizikuju da plate kaznu između 100 i 1.000 KM.

- Za prvih sedam mjeseci ove godine je zaprimljeno 16 građanskih prijava zbog napada vlasničkih pasa, dok su u istom periodu prošle godine prijavljena četiri napada - rekli su iz komunalne policije.

Prema njihovim riječima, od januara do jula ove godine medicinsku pomoć nakon ugriza vlasničkog psa potražilo je pet Banjalučana, dok su tokom istog perioda prošle godine zbog ozbiljnih povreda podnesene dvije prijave protiv neodgovornih vlasnika.

- Najveći broj napada na ulicama počinili su upravo vlasnički psi, a ove godine zabilježeno je pet poziva zbog napada pasa lutalica. Evidentirane su i dvije prijave zbog ugriza pasa lutalica - saopštili su iz komunalne policije i dodali da prošle godine komunalna policija nije imala problema sa napadima ili ugrizima napuštenih pasa.

Problem lutalica u gradu, prije svega, nastaje kao posljedica neodgovornog vlasništva, a jedno od rješenja je udomljavanje napuštenih pasa.

- Apelujemo na sugrađane koji žele da udome psa da nam se jave, jer se radi o psima koji su pripremljeni za udomljavanje - kažu iz komunalne policije. 

Azil

Prema podacima komunalne policije, u azilu u Ramićima trenutno je smješteno 140 pasa lutalica, a na Manjači njih 40.

- Radi se o psima koji su smješteni u azil ove i ranijih godina. Psi u azilu na Manjači spremni su za udomljavanje - navode iz komunalne policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana