Kiša budi strah od odrona na području Banjaluke

Aleksandar Stojanović
Kiša budi strah od odrona na području Banjaluke

Banjaluka - Više od deset klizišta aktiviralo se na širem području grada usljed obilnih padavina, a najveće probleme imaju stanovnici mjesnih zajednica Lauš i Kmećani.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove rekli su da su naložili hitne intervencije da ne bi došlo do ugrožavanja imovine i stanovništva.

- Najteža situacija je na klizištu u gornjem dijelu Lauša, u ulici Đure Damjanovića, gdje je aktivirano klizište zaprijetilo da ugrozi jedan stambeni objekat. Iz tog razloga, u četvrtak poslijepodne na teren su poslate građevinske ekipe, sa zadatkom da spriječe dalje širenje klizišta, da ne bi došlo do ugrožavanja objekta - rekao je načelnik odjeljenja Janko Kecman.

Predsjednik MZ Lauš jedan Nebojša Matić rekao je da mještani ove ulice godinama kubure sa klizištima i da je predviđeno iseljavanje porodice koja se nalazi u neposrednoj blizini odrona.

- Odroni zemljišta su se pojavili i u ulici Dušana i Vlade Kopanje, a svaka nova padavina pojačava strah stanovnika, koji sa zebnjom gledaju u brdo - rekao je Matić.

Veliko klizište se aktiviralo i u MZ Kmećani, gdje su se obrušile hiljade kubika zemlje na glavni put. Najveće probleme imaju mještani čija se imanja nalaze u blizini.

- Do sada nismo imali problema, ali padavine su pokrenule bujicu sa lokalnog izvora, koji se nalazi na vrhu brda, a glavni uzrok je nesavjesna sječa šuma u proteklom periodu. Mnogo zemlje se obrušilo i samo je sreća da se niko nije nalazio na putu u tom trenutku - izjavio je predsjednik MZ Kmećani Rade Kozomara.

Dodao je da su službe očistile put, ali da je u šumi još kritično stanje i da će pri prvim većim padavinama zemlja ponovo zatrpati saobraćajnicu.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman je istakao da je naložena hitna sanacija klizišta u Kolima i da su angažovani svi raspoloživi resursi da bi bila evidentirana klizišta i intervenisano u najugroženijim slučajevima.

Stari problemi

Nakon katastrofalnih poplava prije pet godina mještanima Lauša takođe su najveće glavobolje zadavala klizišta, a ni danas nije ništa drugačije.

- Uvijek se odroni javljaju na istim mjestima i to je dugogodišnji problem, za koji trenutno nemamo sistemsko i trajno rješenje. Sa svakom kišom mještani strepe od klizišta, a nadamo se da ćemo u narednom periodu zajedno sa Gradskom upravom pronaći rješenje za ovaj problem - rekao je predsjednik MZ Lauš jedan Nebojša Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana