Nevrijeme u Banjaluci: Vjetar obarao drveće FOTO

GS
Snažno nevrijeme pogodilo je jutros Banjaluku
Foto: D. Grabovac | Snažno nevrijeme pogodilo je jutros Banjaluku

BANjALUKA- Jak olujni vjetar i kiša zahvatili su jutros oko sedam časova Banjaluku, a kratkotrajno, ali veoma snažno nevrijeme napravilo je popriličnu štetu u gradu na Vrbasu.

Vjetar je rušio drveće, prevrtao kontejnere i kioske.

Snažan vjetar je oborio drvo na automobil kod crkve Lazarica u naselju Lazarevo.

Automobil je bio u pokretu, a srećom vozač nije povrijeđen.

Tokom nevremena je pala i  velika tenda jednog kafića u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

Ogromna šteta nanesena je i Osnovnoj školi „Stanko Rakita“ u naselju Vrbanja, na kojoj je vjetar otkinuo krov, prenose „Nezavisne“.

Za nepunih pola sata pao je 21 litar kiše po metru kvadratnom, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Kako su rekli u Republičkom hidrometereološkom zavodu, duvao je sjeverozapadni vjetar kojim je imao udare 18 metara u sekundi.

Velika količina padavina napravila je velike probleme u saobraćaju. Na većini puteva došlo je do velikih gužvi i zastoja, a bilo je i udesa.

Pojedina naselja su ostala bez struje, a semafori na zapadnom tranzitu nisu u funkciji.

Komunalne ekipe i vatrogasci su na terenu i rade na otklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Žuti meteoralarm upaljen je danas na cijeloj teritoriji Republike Srpske i FBiH zbog grmljavine, objavljeno je na sajtu Meteoalarma.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno.

Danas će, prema prognozi metorologa, u Republici Srpskoj i FBiH biti oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i najvišom dnevnom temperaturom do 33 stepena Celzijusova.

U toku prijepodneva biće oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom na jugozapadu, zapadu i sjeveru, u južnim predjelima i ka istoku takođe sa pljuskovima praćenim grmljavinom, a moguće su i lokalne nepogode uz pojačan vjetar u zoni padavina i grad.

Tokom dana i poslije podne biće promjenljivo, dijelom pretežno sunčano, ali i dalje mjestimično sa kišom, pljuskom i grmljavinom, uglavnom od jugozapada ka sjevernim predjelima, a nije isključen ni lokalni pljusak u ostalim krajevima.

Duvaće umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar, lokalno na momente i olujne jačine, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevna temperatura vazduha biće od 22 do 29 lokalno na sjeveroistoku i jugu i do 33 stepena Celzijusova.

Jutros su kiša, pljuskovi i grmljavina zahvatili područje Krajine, jugozapada, te centralne i sjeverne krajeve, podaci su Federalnog hidroemetorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u osam časova: Bjelašnica 14, Drinić 16, Ribnik 17, Novi Grad, Srbac, Višegrad i Foča 18, Banjaluka, Prijedor, Zvornik i Čemerno 19, Rudo i Mrkonjić Grad 20, Tuzla, Zenica, Šipovo, Mrakovica i Gacko 21, Doboj, Bijeljina, Han Pijesak i Nevesinje 22, Sokolac 24, Srebrenica 25, Trebinje i Bileća 26, Sarajevo 27, a Mostar 28 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana