Izgradnja mosta u Docu počinje za 20 dana

Nezavisne
Foto: Gradska uprava

Kako je objasnio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, postupak izbora izvođača radova sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te je, prema informacijama koje on posjeduje, postupak pri kraju.

– Očekujemo da nas kroz nekoliko dana obavijeste da je izabran izvođač radova, a grad će u međuvremenu pribaviti građevinsku dozvolu, kako bi izabrani izvođač bio odmah uveden u radove – navodi Sandić.

Prema njegovim riječima, projekat izgradnje budućeg mosta u Docu je veoma kompleksan i zahtijeva temeljne pripreme, pa smatra da će biti potrebno više od pet faza za izgradnju, kako je prvobitno planirano.

– Prva faza obuhvata izgradnju desnog obalnog stuba, gdje nemamo problema sa imovinsko-pravnim odnosima, te pripreme za izgradnju samog mosta. Projektna dokumentacija je završena za ovaj dio mosta, a trenutno se radi revizija projekta i pribavljamo potrebne saglasnosti nadležnih institucija – objašnjava Sandić.

U okviru izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica, Mačvanska ulica biće proširena sa četiri saobraćajne trake na potezu do raskrsnice sa Bulevarom Stepe Stepanovića, a potom će biti izgrađena i nova saobraćajnica uz Srednjoškolski dom, pa sve do istočnog tranzita. U kasnijoj, posljednjoj fazi projekta, iznad kolskog, biće izgrađen pješački most, i to na potezu od tržničkog platoa do prostora ispred Pravnog fakulteta.

Što se tiče mosta u Srpskim toplicama, Sandić ističe da je postavljena čelična konstrukcija, dok se trenutno rade poslovi zavarivanja čelične konstrukcije.

– Nakon toga slijede šalovanje i izrada betonskih nosača te radovi na samoj obaloutvrdi. Potrebno je izvesti radove i na proširenju pristupnih saobraćajnica, dijelu magistralnog puta i puta u Desnoj Novoseliji – rekao je Sandić.

Smatra da je dinamika radova na ovom projektu zasad dobra te da je rok za završetak 31. decembar.

– Ima dosta nepredviđenih radova, pogotovo kad je riječ o pristupnim saobraćajnicama. Naša namjera je da pješačkim stazama spojimo novi most sa mostom koji se trenutno koristi, a koji će kasnije biti pretvoren u pješački. Moguće je da se zbog tih dodatnih zahtjeva rok za završetak radova produži, ali zasad nema najava – zaključuje Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana