Istočna obilaznica za rasterećenje od teretnjaka

Ivana Kardum
Istočna obilaznica za rasterećenje od teretnjaka

Banjaluka - Počela je izgradnja nove dionice istočnog tranzita kroz mjesnu zajednicu Obilićevo, odnosno nedostajućih 265 metara puta od crkve Svetog Vasilija Ostroškog do stadiona FK Naprijed.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je juče da se na ovaj projekat spajanja istočnog tranzita sa novim Zelenim mostom čeka više od 30 godina.

- Cijeli istočni dio grada po završetku ovog projekta trebalo bi da ima potpuno novi, savremeni kolovoz koji će predstavljati okosnicu cijelog saobraćaja - istakao je Radojičić.

On je napomenuo da izgradnju ove dionice, od Krfske do ulice Gavrila Principa, zajedno realizuju Gradska uprava i preduzeće “Putevi Republike Srpske”, te da je plan da to bude nova široka saobraćajnica sa biciklističkim i pješačkim stazama.

- Grad je finansirao rješavanje imovinsko-pravnih poslova, obezbijedio sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, javnu rasvjetu i oborinsku kanalizaciju, kao i zacjevljenje Đurđevačkog potoka, dok će izgradnju kolovoza finansirati “Putevi RS” - naveo je Radojičić.

Direktor preduzeća “Putevi RS” Nenad Nešić istakao je da će ovaj projekat doprinijeti da istočna obilaznica funkcioniše, te da se na nju preusmjeri sav teretni saobraćaj iz Mrkonjić Grada i Šipova.

- Riječ je o dužini saobraćajnice od 470 metara, od čega 215 metara radimo rehabilitaciju postojeće, a ostalo je potpuno nova trasa - kazao je Nešić.

On je podsjetio da je rok za završetak radova 180 dana, te da je od izvođača, preduzeća “Kozaraputevi”, dobio obećanje da će biti gotovo i prije, odnosno za pet mjeseci.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo Darko Milaković istakao je da je ovo najznačajniji od niza velikih infrastrukturnih projekata za ovo naselje.

Uporedo sa realizacijom ovog projekta u ovoj godini bi trebalo da budu izgrađene biciklističke i pješačke staze, i to kroz drvored koji vodi od “Euro benc pumpe” do Rebrovačke crkve, uz dionicu istočnog tranzita koja je sagrađena prošle godine. Time će se dobiti istočna biciklistička staza, koja će se protezati sve do naselja Trapisti.

Penali zbog Zelenog mosta

Igor Radojičić je izjavio da bi izvođač radova na Zelenom mostu mogao da plati penale ukoliko ne ispoštuje rok za izgradnju.

- Rok je već jednom produžen, a u nekim periodima se nije radilo dovoljnim intenzitetom, tako da mislim da su male šanse da prihvatimo zahtjev za novo produženje roka. U svakom slučaju, sa ili bez penala, očekujem da most bude gotov do Spasovdana. U suprotnom, to znači još veću štetu za izvođača - istakao je Radojičić.

Inače, izvođač radova je kompanija “Prijedor putevi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana