Incident kod Osnovne škole Petar Petrović Njegoš: Pas oborio ženu i ugrizao je za nogu

Jelena Cvijanović
Incident kod Osnovne škole Petar Petrović Njegoš: Pas oborio ženu i ugrizao je za nogu

Banjaluka - Prava drama odigrala se u blizini Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" kada je pas istrčao iz obližnjeg dvorišta i ugrizao ženu za nogu, saznaje "Glas Srpske".

Sve se desilo u nedjelju, kada je nesrećna žena prolazila pored školskog dvorišta na kojem su se mališani igrali šutirajući loptu. Izvor "Glasa" je ispričao da su djeca najvjerovatnije zaboravila da zatvore kapiju dvorišta obližnje kuće, iz kojeg je istrčao pas.

- Belgijski ovčar je počeo da trči za loptom, a žena se uplašila da će nauditi djeci te je krenula ka njima. Odjednom je pas skočio, oborio je na zemlju i ugrizao za nogu - rekao je izvor.

On je dodao da je i ranije viđao ovog psa u blizini škole, ali nikada do sada nije napadao bilo koga niti je pokazivao znake agresivnosti.

Očevidac je kazao da je nakon toga došla policija i Služba hitne pomoći koja je zbrinula napadnutu ženu. Ove informacije nam juče nisu mogli potvrditi u policiji, te nisu mogli da odgovore da li im je prijavljen ovaj napad, dok su u Domu zdravlja potvrdili da je u nedjelju u Službu hitne pomoći primljena žena koju je ugrizao pas. Nisu mogli da preciziraju da li je riječ o ženi koju je napao pas kod škole "Petar Petrović Njegoš".

- Povrijeđena žena je zbrinuta u Službi hitne pomoći i prevezena na Kliniku za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru RS - rekla je portparol banjalučkog Doma zdravlja Dijana Ožegović.

Iz Klinike za infektivne bolesti UKC RS istakli su da su u nedjelju primili ženu čiji su inicijali B. V. (58) sa ugriznim ranama na lijevoj potkoljenici.

- Pacijentkinja je zbrinuta, primila je prvu dozu vakcine protiv bjesnila i upućena na kućno liječenje - naveli su iz ove klinike.

Iz Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" su rekli da ništa ne znaju o ovom incidentu, te da od nas čuju da je neko napadnut u nedjelju.

Stručnjaci upozoravaju da mnogi vlasnici pasa postaju neodgovorni odlukom da zatvore psa ili ga vežu u dvorištu. Naglašavaju da savjesno vlasništvo nad psom podrazumijeva i brigu o njegovim mentalnim potrebama, redovnoj vakcinaciji, šetnjama i navikavanje na prisustvo drugih ljudi. Pas koji se drži u gradu i ima kontakt s ljudima mora biti socijalizovan. Ako se drži u dvorištu kuće, mora stajati upozorenje "opasan pas", u šetnji su obavezni korpa i povodac, a to rijetko ko poštuje. Još veći problem predstavljaju psi lutalice, kojih su pune ulice.

Građani i udruženja za zaštitu životinja odavno upozoravaju da je potrebno sistemsko rješenje ove oblasti, odnosno sterilizacija, jer bi broj pasa za nekoliko godina tako bio smanjen i za 90 odsto. Zato ohrabruje najava iz Fondacije "Dogs trust", jedne od najvećih svjetskih organizacija, da će i u Banjaluci sprovesti projekat besplatne sterilizacije svih pasa lutalica. Ovo je potvrdio i predsjednik Veterinarske komore RS Saša Bošković.

- Svako može da vodi psa na program koji pored sterilizacije uključuje: vakcinu protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti, antiparazitni tretman i mikročip  ušnu markicu za pse lutalice - kazao je Bošković.

Napad lutalica

Na ulicama se često mogu vidjeti čopori pasa lutalica, a na njihovoj meti je nedavno bila i Danijela S., koja je zahvaljujući svojim sugrađanima prošla bez posljedica.

- Išla sam na posao kada me sustigao čopor pasa kod kružnog toka na Petrićevcu. Okružili su me i lajali, a ja sam stojala mirno plašeći se, ako bilo šta učinim, da će me napasti. Sve su vidjeli radnici obližnjeg tržnog centra, koji su odmah dotrčali i otjerali pse, čak su htjeli da ih gađaju svojom obućom. Uto se zaustavio jedan automobil i vozač mi je takođe pritekao u pomoć - kazala je Danijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana