Grad Banjaluka odlučan da izađe na kraj sa ekološkim prijetnjama: Krivične prijave protiv “Eko-trejda” i “Univerzuma”

D. O.
Grad Banjaluka odlučan da izađe na kraj sa ekološkim prijetnjama: Krivične prijave protiv “Eko-trejda” i “Univerzuma”

Banjaluka - Grad Banjaluka podnijeće krivične prijave protiv odgovornih lica u preduzeću “Eko-trejd” i “Univerzum”, nakon što je ekološka inspekcija u krugu Poslovne zone “Incel” otkrila da su nezakonito odlagali otpadne, industrijske materije.

Saopšteno je to u petak iz Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka. Nezakonito postupanje sa industrijskim otpadom otkriveno je tokom kontrole niza preduzeća koja djeluju u krugu nekadašnjeg, hemijskog giganta.

- Umjesto da otpad zbrinjavaju na propisani način i na lokaciji za koju su imali dozvolu, otpad je prosipan unutar jedne zapuštene lokacije i to na drugoj lokaciji unutar “Incela” - navode iz tog odjeljenja.

Naveli su da je vlasnik oba ta preduzeća Petar Šmitran, kao i da u krugu “Incela” djeluju dvije njegove firme “Eko-tejd” i “Univerzum”.

Obje firme registrovane su za zbrinjavanje industrijskih onečišćenja, odnosno, prikupljanje i zbrinjavanje upotrijebljenog motornog ulja. Po tom otkriću preduzeću je zabranjen dalji rad, a prostor oko lokacije na koji je nepropisno zbrinjavan otpad, ograđen je zaštitnom trakom.

Sa lokacije je uzorkovan rasuti otpad i poslat na analizu u Institut za zaštitu i ekologiju RS. Rezultati tih analiza pokazaće o kakvoj vrsti otpada se radi, a sumnja se da je riječ o iskorišćenom motornom ulju, koje je ova firma prikupljala od drugih preduzeća.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je grad Banjaluka odlučan da izađe na kraj sa svim potencijalnim ekološkim prijetnjama u krugu “Incela”, kao i da sve poslovne subjekte koje predstavljaju eventualni problem stavi pod punu kontrolu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana