Godišnjica zločina u Drakuliću: Bez ijednog ispaljenog metka ubili više od 2.300 ljudi

Miloš Vasiljević
Godišnjica zločina u Drakuliću
Foto: Dražan Pozderović | Godišnjica zločina u Drakuliću

BANjALUKA – Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Lepa Todorinović, ispričala je da je njen svekar našao kćerkicu koja je bila na samrti te je izdahnula na njegovim rukama.

-On je preživio igrom slučaja. Došao je na mjesto gdje je bilo više od 80 pokladnih i ispričao nam je sve što se dešavalo - rekla je Todorinovićeva.

Dodaje da o monstruoznosti zločina govori i to da su ustaše u buretu našli dječaka koji se krio te su mu na najsviperiji način oduzeli život.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

Cvijeće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nikad nije dovoljno da sadržajima i obilježavanjima odamo počast onima koji  su stradali .

 - Svake godine se ovdje okupljamo da bismo se sjećali i pamtili 7. februar 1942. godine  kada  su  ustaše iz Banjaluke i Zagreba opkolili  ovaj prostor.  Pobili su više od 2.200 Srba od čeka 551  dijete u osnovnoj školi. Komunisti su onemogućili da se ovaj događaj obilježava na pravi način, pa tek od 1991. godine obilježavamo ovo stradanje, a potrebno je da to podignemo na  jedan veći nivo. Ovo je simbol stradanja, a i ustaše su same  priznale da je to bio najveći zločin u jednom danu  bez ijednog ispaljenog metka. Počinjen je noževima, kamama i sjekirama  i svim drugim haldnim oružjem. Kada god dođemo ovdje moramo da se iznova zavjetujemo Republici Srpskoj  - rekao je Dodik.  

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da ovim obilježavanjem pokazujemo da je naše sjećanje snažno.

-Već nekolike generacije, koje su sazrijevale kroz sjećanja i pamćenja našem narodu, njeguju kulturu sjećanja. Ne samo ovdje nego na mnogo mjesta koja su poprišta najtežih zločina  -  rekao je Stevandić.

On je naglasio da „kada dođemo ovdje zajedno, bez obzira na to kojim partijama pripadamo, to bude uvijek  zajedničko opredjeljenje i da  nam to ne da se u budućnosti podijelimo, jer smo Republiku Srpsku  i stvorili jer nismo bili podijeljeni“.

- Ovo mjesto  učvršćuje jedinstvo, smanjuje političke razlike i čini nas boljim i čestitijim ljudima i odgovornijim za svoju budućnost. Nadam se da ćemo ovo prenijeti u čitanke i djeca u budućnosti znaju o sudbini djece u Drakuliću - rekao je Stevandić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da se već tradiconalno u Drakuliću prisjećamo nevino stradalih žrtava ne samo Drakulića nego i  Motika, Šargovca i rudnika Rakovac.

- Ono što se desilo je jedan od najstravičnijih zločina u istoriji i zato je važno da  na ovo mjesto dođe svaki Srbin. Nažalost, naš narod ima ove spomenike u svakoj mjesnoj zajednici, na svakom pedlju i grumenu zemlje, koji svjedoče o  burnoj i teškoj prošlosti koju smo imali. Oni su i garant našeg postojanja i opstanka na ovim prostorima. Zato treba sa se poklonimo onima koji su svoje živote dali u tim vremenima ne svojom voljom nego tuđim lošim i zlim namjerama  - rekao je Stanivuković.

Polaganju vijenaca prethodilo je bogosluženje u crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana