Garaže prazne, a manjka parking prostora

Aleksandar Popović
Garaže prazne, a manjka parking prostora

Banjaluka - U gradu postoji veliki broj garaža u državnoj svojini, čiji je nosilac prava raspolaganja grad, a većina njih zjape prazne iako se građani muče sa nedostatkom parking mjesta.

- U našem gradu ima 872 garaže u državnom vlasništvu na kojima je grad nosilac prava raspolaganja. Raspolagali smo sa 881 garažom, ali smo prošle godine prodali njih devet, a ukupan iznos koji je na osnovu te prodaje naplaćen je 114.713 maraka - rekao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Prema njegovim riječima, trenutno se u postupku prodaje nalazi još osam garaža.

- Garaže koje se prodaju se nalaze u naselju Starčevica u ulici Vojislava Đede Kecmanovića. Oglas o njihovoj prodaji se raspisuje nakon što Skupština grada donese pojedinačnu odluku. Taj oglas objavljujemo putem medija, na oglasnoj tabli Administrativne službe grada, kao i na našoj internet stranici, tako da svi zainteresovani građani koji žele da kupe garažu mogu da se jave - istakao je Šajić.

Naglasio je da se garaže kojima grad trenutno raspolaže nalaze u gotovo svim urbanim dijelovima grada.

- Te garaže su locirane na području mjesnih zajednica u Boriku, Obilićevu, Starčevici, Novoj varoši, Kočićevom vijenacu kao i garaže koje se nalaze na Bulevaru. Tržišnu vrijednost ovih nekretnina utvrđuje Poreska uprava na zahtjev poslodavca - kazao je Šajić.

Predsjednik mjesne zajednice Borik Drago Dragić ističe da već ima zainteresovanih za otkup garaža u ovom naselju.

- Ljude to zanima jer su garaže tražena nekretnina. Mnogi parkiraju vozila na otvorenom. Veći broj njih već koriste mještani Borika i oni očekuju da će otkupiti te garaže. Tek sada su nadležni najavili prodaju, a ranije nije prodata ni jedna garaža - rekao je Dragić.

Građani smatraju da sve garaže treba prodati jer će im one biti od velike koristi.

- Živim u Novoj varoši i tamo ima veliki broj garaža koje zjape prazne. Samo nekoliko njih koriste građani, dok su ostale zaključane. Svoj automobil parkiram ispred zgrade i garaža bi mi puno značila, tako da se nadam da će se uskoro raspisati konkurs o njihovoj prodaji - istakao je Banjalučanin Lazar Babić.

Prodaja

Prodaja garaža u državnoj svojini, a čiji je nosilac prava raspolaganja grad zakonska je obaveza jer je regulisana Zakonom o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža - rekao je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana