Fudbalom protiv diskriminacije

Sara Bojanić
Fudbalom protiv diskriminacije

BANjALUKA - U organizaciji "Daun sindrom centra" i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, danas je održana utakmica "Fudbalom protiv stigme" u sportskoj dvorani kampusa Univerziteta u Banjaluci.

Djevojke i momci iz "Daun sindrom centra" odmjerili su snage na fudbalskom terenu sa ljekarima iz UKC, a cilj ovog događaja je otklanjanje stigme i diskriminacije osoba sa Daunovim sindromom, ali i diskriminacije žena.

Pokrovitelj utakmice bio je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, koji je rekao da su ovakve manifestacije vrlo značajne.

- Na ovom turniru rezultat nije bitan. Rezltat i svrha ove utakmice treba da bude podizanje svijesti o ravnopravnosti osoba sa Daunovim sindromom - kazao je Đajić.

Istakao je da postoje mnoge organizacije koje pružaju podršku osobama sa Daunovim sindromom.

- Iako u Srpskoj već postoji Fond za liječenje djece u inostranstvu, potrebno je izdvojiti značajna sredstva da se obezbijede stručnjaci koji će raditi sa djecom sa Daunovim sindromom - rekao je Đajić.

Dodao je da ovoj djeci treba pružiti podršku da putuju i da se druže sa vršnjacima, te da ih društvo ne posmatra kao marginalizovanu grupu.

Kapiten jedne ekipe bila je doktorica Slavica Zeljković, dok je drugu ekipu predvodila pjevačica Milica Pavlović.

- Ova manifestacija će značajno pomoći da djeca sa Daunovim sindromom više ne budu odbačena i zanemarena - kazala je Zeljkovićeva.

Pavlovićeva je naglasila da je važno da se pošalje poruka da je diskriminacija nepotrebna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana