Fondacija "Uz šampione": Cilj - izgradnja trening centra za sportiste sa invaliditetom

Srna
Fondacija "Uz šampione": Cilj - izgradnja trening centra za sportiste sa invaliditetom

BANjALUKA - U Banjaluci je danas zvanično javnosti predstavljena Fondacija "Uz šampione" koja će raditi na poboljšanju uslova za sportiste sa invaliditetom u okviru čega je pokrenula akciju za izgradnju sportskog centra, odnosno dvorane i prateće infrastrukture prilagođene sportistima sa invaliditetom.

Kao prvi korak Fondacija je zvanično započela kampanju za prikupljanje donacija građana u kutijama koje će biti postavljene na što više mjesta širom u BiH, te apelovala da to promovišu i podrže i mediji i svi ostali.


Predsjednik Fondacije Ognjen Ranisavić rekao je na konferenciji za novinare da je od suštinske važnosti iskorak koji podrazumijeva da počne gradnja nove infrastrukture.

"Imamo jako dobre predispozicije da budemo uspješni na svjetskim i olimpijskim takmičenjima, ali nas sputava manjak resursa. Osim pristupačnosti i uslova, problem je generalno dostupnost sportskih dvorana i obezbjeđivanje termina za sve sportiste, a posebno za sportiste sa invaliditetom", naglasio je Ranisavić.

On je istakao da će, osim inicijative za izgradnju infrastrukture, raditi na zastupanju sportista, ali i poboljšanju zakonodavstva u ovoj oblasti. Fondacija će se baviti i promocijom vrijednosti i principa inkluzije i jednakosti.

Član Upravnog odbora Vlado Švraka rekao je da Fondacija želi da obezbijedi konkretnu i direktnu podršku sportistima kada je riječ o potrebnoj opremi i da pozivaju ljude koji imaju sluha da pomognu.

"Kod nas u gradu i okolini nema pristupačnih dvorana za sportiste sa invaliditetom. Cilj je da to promijenimo i mislim da to ne bi bilo teško, niti tehnički problematično. Takav sportski kompleks mogli bi da koriste i validni sportisti, ali bio bio posebno prilagođen za osobe sa invaliditetom", naveo je Švraka, koji je košarkaš u Košarkaškom klubu invalida "Vrbas" iz Banjaluke

Predsjednik Skupštine Paraolimpijskog komiteta BiH Darko Pavlić izrazio je nadu da će Fondacija uspjeti.

"Nama je potrebna multifunkcionalna dvorana koja bi bila dostupa 24 časa svim sportistima, a pogotovo osobama sa invaliditetom. Mi kaskamo mnogo, a ako želimo vrhunske rezultate, onda bez sale, stručnog kadra, treninga i finansija, to nije moguće", napomenuo je Pavlić - stonoteniser u Stonoteniskom klubu invalida "Vrbas".

Predsjednik Košarkaškog kluba invalida "Kozara" iz Gradiške Zoran Samardžić rekao je da bi bilo dobro da imaju jedan centar u Banjaluci gdje bi se svi okupljali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana