Električari darovali 157 doza krvi

Jasmina Perišić
Električari darovali 157 doza krvi

Banjaluka - U akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju je u petak organizovao Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi preduzeća "Elektrokrajina", prikupljeno je 157 doza tečnosti koja život znači.

Predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi koji djeluje u sastavu sindikata "Elektrokrajine" Vukašin Ćirić kaže da su se na akciju odazvala 180 radnika ovog preduzeća.

- Kao i obično, odziv je bio masovan i to nas čini srećnima. Radi nevremena koje je izazvalo havariju na postrojenjima, dosta dobrovoljaca iz Krupe na Vrbasu, Kneževa i Kotor Varoša nije moglo da dođe. Njima je veoma žao zbog toga - kazao je Ćirić.

Dodao je da se akcije ovog tipa organizuju dva puta godišnje, na proljeće i u jesen.

- U aprilu imamo i goste iz bratskih aktiva iz Gacka, Višegrada, Trebinja, Ugljevika, Kragujevca, Gradiške i Čelinca. Naš aktiv broji 410 dobrovoljnih davalaca krvi, koji čine više od 20 odsto radnika naše firme. Prošle godine smo darovali ukupno 486 doza krvi, a na akcijama dajemo u prosjeku oko 150 doza. Mimo ovih akcija nerijetko se odazivamo na pozive iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, kada je neophodna određena krvna grupa ili kada manjka krvi - istakao je Ćirić.

Duško Ivanić redovan je davalac i u petak je dao krv.

- Ovo mi je 13. put da učestvujem u akciji. Jedini motiv mi je humanost i ništa drugo. U podsvijesti mi je da na ovaj način mogu nekome da pomognem i time se vodim - rekao je Ivanić.

Dragoljub Gutović je prvi put dao krv i kaže da će u buduće biti redovan davalac.

- Imamo rijetku krvnu grupu A negativnu, tako da želim da doprinesem aktivu i rado ću se odazivati i ubuduće. Strah od igle me je spriječio da se ranije uključim u ove akcije - iskren je Gutović.

Među aktivistima ima i žena, kao što su Maja Marčetić i Anđa Gajić, koje ne propuštaju akcije.

- Ima dosta žena u našem aktivu. Prošle godine sam tri puta dala krv. Super se osjećam nakon toga. Dešavalo se da se muškarci onesvijeste, ali ja nisam nikada - ispričala je Marčetićeva, koja je do sada krv dala 18 puta.

Anđa Gajić (60) bila je potištena što nije bila u prilici da 20. put bude u humanoj misiji.

- U decembru sam posljednji put davala krv, a kako mi nisu istekla puna četiri mjeseca od posljednje akcije, nisu mi dali da sada učestvujem. Nema veze, otići ću na Transfuziju za nekoliko dana - rekla je ova hrabra žena.

Aktiv

Vukašin Ćirić je rekao da je Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi "Elektrokrajine" osnovan 1999. godine.

- Na početku smo imali svega 15 dobrovoljaca, da bi se svake godine taj broj povećavao. Kasnije smo pozvali i radne jedinice iz drugih gradova da dođu na našu akciju. Svake godine imamo od 10 do 15 novih članova koji daju krv prvi put - kazao je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana