Ekološki svjesnima jeftiniji odvoz smeća

Ilijana Božić
Ekološki svjesnima jeftiniji odvoz smeća

BANjALUKA - Realizacija novog projekta selektivnog prikupljanja otpada, u koji bi, za početak, bilo uključeno 229 domaćinstava iz Rosulja, trebalo bi da počne na proljeće, najavio je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi Petar Bilčar.

Kako je naglasio, ovim pilot-projektom biće obuhvaćena domaćinstva u ulicama Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i 14. srednjobosanske brigade.

On je istakao da će se na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada projekat polako proširiti i na druga naselja. 

- Planirano je da u domaćinstvima u ovim ulicama budu postavljene po dvije kante za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni, kao što je papir, karton, plastična i metalna ambalaža te staklo - rekao je Bilčar.

On je naglasio da u fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja sa kućne adrese, koje su inače i najčistiji dijelovi grada.

- Domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, koji će radnici “Čistoće” takođe odvoziti. Da bismo ih stimulisali na to, ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto - naglasio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, potrebna je velika saradnja s građanima i “Čistoćom” da bi cijeli projekat imao efekta, ali i vrijeme za određene rezultate.

- Dobrobiti će biti višestruke. Osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorišćenih proizvoda biće dobijeni novi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Takođe biće omogućena i bolja edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu sa održivim razvojem - rekao je Bilčar.

Dekan Fakulteta za ekologiju na Nezavisnom univerzitetu Slobodanka Pavlović istakla je da kod nas ekološka osviještenost još nije na zadovoljavajućem nivou. 

- Dešava se da na pojedinim lokacijama kontejneri za selektivno prikupljanje otpada budu pretrpani, a često građani ostave otpad pored kontejnera ili ga okače na njega. Zbog toga bi trebalo da se prije postavljanja novih kontejnera građani edukuju o važnosti selektivnog odlaganja smeća - rekla je Pavlovićeva. 
 

Primjeri

Slobodanka Pavlović je naglasila da je neophodno razviti sistem prikupljanja prije nego što se krene u realizaciju.

- Na Zapadu je razvijen sistem sakupljanja otpada pa se recimo svake srijede u određenom vremenu kupi plastika, a petkom staklo. Postoje načini da se utiče na svijest građana, kao npr. da se smeće plaća po količinama ili da mještani znaju koji dan i u koje vrijeme se određena vrsta otpada odvozi - rekla je Pavlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana