"Eko toplane" saniraju mrežu i nabavljaju energente

Ilijana Božić
"Eko toplane" saniraju mrežu i nabavljaju energente

"Eko toplane" su nakon završetka sezone grijanja započele redovni remont proizvodnih postrojenja, sanaciju dijela distributivne mreže i nabavku energenata.

U ovoj kompaniji su istakli da su uprkos problemima izazvanim pandemijom virusa korona, koji se odnose na smanjenu naplatu, a samim tim i prihode, uspjeli da započnu pripreme za narednu grijnu sezonu.

- Zbog vanredne situacije sezona grijanja 2019/2020. produžena je i trajala je do 25. aprila, a proizvodna postrojenja bila su u stanju pogonske spremnosti do 15. maja. Iz tog razloga ovogodišnji remont i sanacija prolongirani su u odnosu na prethodne godine. Umjesto prvog, započeli su 15. maja - rekli su iz "Eko toplana".

Naglasili su da će prema planu, s ciljem obezbjeđivanja bolje pouzdanosti isporuke toplotne energije korisnicima, do početka naredne sezone grijanja biti popravljeni dijelovi vodovodnih i toplovodnih trasa.

- Ti radovi će biti izvođeni prema prioritetima određenim na osnovu analize trenutnog stanja na distributivnoj mreži - kazali su iz "Eko toplana".

Istakli su da će pojedine trase biti sanirane, dok će neki dijelovi biti u potpunosti zamijenjeni.

- Između ostalog, planirane su sanacije i zamjene dijelova vrelovoda na Bulevaru cara Dušana, Bulevaru vojvode Živojina Mišića i u ulicama Save Mrkalja, Marije Bursać, Braće Podgornika, Arsenija Čarnojevića, Solunskoj, Dragiše Vasića, Gundulićevoj, te Branka Radičevića - rekli su iz "Eko toplana".

Dodali su da će, pored toga, aktivnosti između dvije sezone grijanja podrazumijevati građevinsku i mašinsku sanaciju vrelovodnih šahtova te remont toplotnih podstanica.

- Kada je riječ o nabavci energenata, naše preduzeće, u skladu sa unaprijed utvrđenim planom, sopstvenim sredstvima aktivno nabavlja drvni sortiment za sezonu 2020/2021. i do sada je obezbijeđeno više od 25 odsto potrebnog energenta - istakli su iz "Eko toplana".

Info broj

Iz "Eko toplana" su naglasili da nakon još jedne uspješno završene sezone grijanja žele da podsjete potrošače da se za sva pitanja i sugestije mogu obratiti na besplatan info broj 0800 502 12.

- Takođe, korisnici nam mogu pisati na i-mejl adresu [email protected], te na adresu Bulevar vojvode Živojina Mišića 32 - saopštili su iz ovog preduzeća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana