Duga ostala bez prostorija

Danijela Stokanić
Duga ostala bez prostorija

Banjaluka - Humanitarno udruženje žena "Duga" deložirano je u petak, uz prisustvo pripadnika Centra javne bezbjednosti i sudske policije, iz objekta u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića 88 u kojem je bilo smješteno posljednjih 18 godina.

Advokat "Duge" Božidar Bojanić rekao je da je deložacija izvršena uz prinudu državne sile, a da "Duga" nije mogla niti je željela da se suprotstavi policiji.

- "Duga" je svojevremeno, poslije prvog pokušaja izvršenja deložacije, obavijestila policiju i Gradsku upravu te ukazala na nezakonitosti. Deložacija je izvršena na osnovu falsifikovane presude Osnovnog suda u Banjaluci - rekao je Bojanić.

Dodao je da ovo nije kraj i da parnični postupak u vezi sa spornim objektom još traje na sudu.

- Objekat pripada udruženju, koje je u njega uložilo 55.000 KM od 2000. godine. Trenutno objekat zaslugom udruženja raspolaže sa 300 metara kvadratnih prostora, za razliku od 200 kvadrata koliko je imao kad su ga dobili na korišćenje - kazao je Bojanić.

Članica "Duge" Olivera Stanković rekla je da je u "Dugi" od njenog osnivanja i da je svjedok svega što je udruženje za 22 godine postojanja uradilo. 

- Toliko ljubavi i dobre energije smo uložili, a nismo nikada mogli ni sanjati da ćemo izaći iz ovih prostorija - rekla je suznih očiju i drhtavog glasa Stankovićeva, dodajući da je ova deložacija za članove udruženja "sahrana, samo bez vijenaca, cvijeća i oproštajnog govora".

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović rekla je da je deložacija udruženja "Duga" prošla u najboljem redu.

- Policajci su u petak asistirali prilikom deložacije - rekla je Markanovićeva.

Pravni zastupnik Centra za predškolsko vaspitanje Slavica Keča rekla je da je zadovoljna načinom na koji je sprovedena deložacija.

- Centar je obezbijedio udruženju sve što je zaključkom zahtijevao sud, a to su radnici, prevozna sredstva i prostor gdje će biti smješteni. Sve ostalo će biti u dogovoru sa predstavnicima "Duge" - rekla je Keča.

Dodala je da će objekat biti priveden namjeni, a to je proširenje vrtića.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da na sastanku sa predstavnicima "Duge" nije postignut dogovor jer su zahtjevi "Duge" bili isključivi.

- Mi ne možemo niti želimo da arbitriramo u sudskim odlukama. Iskazao sam dobru volju da grad, imajući u vidu njihov značaj, pomogne, a i dalje smo na raspolaganju. Ukoliko podnesu zahtjev, odmah će ući u razmatranje - kazao je Gavranović.

Stvari

Stvari koje koriste članovi udruženja "Duga" prevezene su i privremeno smještene u objekat koji je obezbijedio vrtić "Ježeva kućica" u naselju Lazarevo. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana