Dug za odlaganje smeća 1,6 miliona KM

Sanja Amidžić
Dug za odlaganje smeća 1,6 miliona KM

Banjaluka - Preduzeću "Dep-ot", koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, lokalna komunalna preduzeća duguju 1,6 miliona maraka za odlaganje smeća. Najveći dužnik je banjalučka "Čistoća" sa 717.000 maraka.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" direktor preduzeća "Dep-ot" Novo Grujić i dodao da se među većim dužnicima nalazi i komunalno preduzeće iz Laktaša koje duguje oko 400.000 KM.

- Iz Gradiške duguju 181.000 KM, Čelinca 147.000 KM, Prnjavora 122.000 maraka, te drugi privredni subjekti čiji je ukupan dug 200.000 KM - objasnio je Grujić.

On je dodao da, ukoliko dužnici do početka aprila ne uplate bar dio svojih dugovanja, "Dep-ot" će biti primoran da obustavi prijem otpada na deponiju.

- Polovinom četvrtog mjeseca Svjetskoj banci moramo uplatiti ratu kredita u iznosu od 250.000 maraka zbog čega smo primorani da tražimo isplatu dugovanja - rekao je Grujić i dodao da uplatu dijela dugovanja uskoro očekuje.

Prema finansijskom izvještaju iz 2014. godine, preduzeće "Dep-ot" poslovnu godinu završilo je pozitivno sa ukupnim dobitkom od 554.000 maraka.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić potvrdio je da će ovo preduzeće do aprila uplatiti dio duga preduzeću "Dep-ot".

- Finansijsko dugovanje "Čistoće" prema "Dep-otu" je visoko zbog velike količine smeća koju deponujemo, ali kada se uporedimo sa komunalnim preduzećima iz drugih opština po danima valute, dugovanje je najmanje - rekao je Bajić.

On je dodao da je jedan od glavnih razloga dugovanja firmi "Dep-ot" to što grad ne izmiruje redovno svoje obaveze prema "Čistoći" za čišćenje grada.

- Na visinu duga uticali su još i neproslijeđeni računi za odvoz smeća domaćinstvima u januaru i februaru ove godine. Ove fakture uskoro bi trebalo da budu podijeljene građanima, pa odatle očekujemo priliv sredstava - rekao je Bajić.

Iako nije želio da precizira koliko "Čistoći" duguje grad, "Glas Srpske" nezvanično saznaje da se radi o iznosu od oko 900.000 KM.

Poslovanje

Preduzeće "Čistoća" u 2014. godini poslovalo je sa gubitkom od 210.00 maraka, što je znatno manje u odnosu na 2013. godinu kada je gubitak iznosio 2,4 miliona KM. Od 1. marta ovo komunalno preduzeće svoje usluge naplaćivaće po novom cjenovniku pa će odvoz otpada iz domaćinstava koštati 0,138 KM po metru kvadratnom stambenog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana