Draško Stanivuković za "Glas": Sarajevo može mnogo da nauči od Banjaluke

Žarko Marković
Draško Stanivuković za "Glas": Sarajevo može mnogo da nauči od Banjaluke

Nema nazad. Centralno spomen-obilježje posvećeno svima koji su dali živote za Republiku Srpsku u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koje čekamo tri decenije, biće izgrađeno na lokaciji "Krašovog" parkinga, bez obzira na pokušaje opstrukcija sa kojima se danas suočavamo.

Kaže to u intervjuu za specijalno rođendansko izdanje "Glasa Srpske" gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. On ističe da je priča o svim ostalim potencijalnim lokacijama za spomenik na dnevnom redu bila tokom protekle tri godine i da je donedavni parking u centru grada mjesto koje je prihvatljivo svima, i predstavnicima boračkih udruženja, i republičkim vlastima i skupštinskoj većini koja je podržala izmjene gradskog prostornog plana.

- Prije tri godine sam za isti sto okupio sve relevantne boračke organizacije i pojedince i rekao da je pred nama zadatak da gradimo centralno spomen-obilježje. Prvo je postojalo pitanje zašto to radi grad, ali sam rekao hajde da krenemo, drugi će se pridružiti. Tada smo analizirali sve lokacije. Jedna je bila na široj teritoriji grada, borci su to odmah odbili i rekli da samo centar dolazi u obzir, ali naravno ne kod Ferhadije jer bi sve to bilo pogrešno protumačeno. I ostale su dvije lokacije, jedna kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću i druga na "Krašovom" parkingu. Što se tiče lokacije kod spomenika banu, samo jedna četvrtina zemljišta je gradska, a tri su vlasnici nekolicina pojedinaca od kojih neki žive širom svijeta. Bilo bi potrebno oko 10 miliona KM da kupimo tu zemlju. Rekao sam borcima može tamo, ali ne mogu garantovati da ćemo to uraditi ni za pet-šest godina - ističe Stanivuković.

GLAS: I preostala je jedino lokacija na kojoj je gradnja počela prije mjesec?

STANIVUKOVIĆ: Shvatili smo da je "Krašov" parking jedina lokacija centralna, uz muzej, Gradsku upravu, Spomenik 12 beba. Sve smo sagledali, spomenik je prilagođen lokaciji, ne šteti nijednoj zgradi, a ima vidljivost sa svih strana. Imao sam više razgovora sa vladikom Jefremom, predsjednicima Republike, Vlade, sve sam pitao da li su saglasni, jer nisam želio da bilo šta radimo bez pristanka svih njih.

GLAS: I niko ništa nije napomenuo?

STANIVUKOVIĆ: Svi su bili prezadovoljni. U razgovoru sa svima nisam osjetio ni neku sujetu i slično. I onda se ušlo u razgovore o finansiranju gdje je Vlada iskazala želju da to plati, što je logično. Grad je dao zemljište, projekat, idejno rješenje, konkurs.

GLAS: Zašto je Vlado Đajić počeo da osporava lokaciju?

STANIVUKOVIĆ: To djeluje lakrdijaški. Ne mogu reći, uz sve naše razlike, da on nije čovjek koji mnogo radi. Ali, problem je što u politici pokazuje neku ličnu frustraciju i mržnju ne prema meni kao političaru, nego, rekao bih, kao čovjeku. Mene je zvalo šest-sedam predsjednika udruženja da mi kažu da ih nagovara da govore protiv mene. Gurao je druge u vatru, vidio da ne ide, pa je sam povukao potez koji liči na političko samoubistvo. Kad smo svi saglasni zbog toga, on daje temu drugima kojima svakako smeta izgradnja tog spomenika. Kada smo raspisivali poziv, udruženja iz FBiH su slala udruženjima arhitekata u Evropi dopise u kojima su navodili da je to "genocidni spomenik" da se ne bi prijavili. Njihov lobi je tu bio snažan. I sada imate Srbina koji je bio u ratu i danas čini opstrukcije.

GLAS: A šta ako bi, recimo, Vlada uskratila novac?

STANIVUKOVIĆ: Naći ćemo način. Imamo kapacitete za to. Za mene postoje stvari koje su iznad svega. Tu nema ni Dodika ni Draška. Tu nema vlasti i opozicije, mora biti apsolutno nacionalno jedinstvo. Čak u finansiranju ne postoji dinamika koju je Vlada predvidjela, rekli smo nema veze, preuzećemo dok se vi ne konsolidujete. Ko može da potegne, taj će potegnuti. Svi odbornici SNSD-a su glasali za prostorni plan i niko se nije protivio i sad Đajić govori da bi se, eto, malo uključio. Nevjerovatna je priča da je na "Krašovom" parkingu nešto zabačeno. Kako? Imamo plan koji predviđa da ulica Kralja Petra Karađorđevića bude jednosmjerna, biće šira za autobuse i bicikle, biće izmješteni kiosci, izgrađeni trotoari, platforme, spomenik će savršeno moći da bude viđen sa prostora od Hrama Hrista Spasitelja i Gradske uprave. Ulica pored stare autobuske takođe će biti rekonstruisana i sa te strane spomenik će biti vidljiv.

GLAS: Da li je sve čisto po pitanju dozvola?

STANIVUKOVIĆ: Ne znam ko je to izmislio. Sve dozvole imamo. Spomenik gradimo legalno. Kad neko dođe u Gradsku upravu, moći ću mu reći "Pogledaj lijevo, tako je Republika nastala". Sva imena poginulih biće ispisana zlatnim slovima, biće tu spomen-soba, ilustracije, sve važne bitke i brigade. Osporavaju broj od 62 stuba, ali to ne mora da ima simboliku brigada. Stub je vojnik, čvrst i postojan, kamen, Srpska je kamen nesporan i trajan. Kao da tu stoje 62 vojnika. Iz svakog stuba noću će ići svjetlosna refleksija u nebo nekoliko kilometara, više od 60 snopova šalje poruku u nebo, mi gledamo ka njima gore i oni ka nama.

GLAS: Kakve odnose danas imate sa Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva?

STANIVUKOVIĆ: Ne čujemo se. Nikad nisam imao neku zabludu da mi po nacionalnim pitanjima isto razmišljamo. Ali i pored tih razlika nekad sam imao više vjere da je potrebno imati određen dijalog, pa makar to bilo pitanje zelenila ili vaterpola.

GLAS: Da li ste zažalili što ste je svečano ugostili?

STANIVUKOVIĆ: Danas bi takav razgovor i susret bili nemogući. Pretjerala je. Ona se miješa u stvari koje nisu njena nadležnost. Šta ona ima sa filmom Borisa Malagurskog? Ima filmova koji se ni meni ne sviđaju, ali znam, ako se umiješam u to, izazvaću stotinu reakcija. Ona ništa nije propuštala. Svela se na to da je njena politika poprilično jednostrana. A vidite da opet biram riječi, dovoljno ima tenzija, nema potrebe da ih raspirujemo. Uklonjena je ta tabla na ulazu u Istočno Sarajevo, a ništa na njoj nema provokativno. To je činjenica, onog broja Srba koji je tamo napisan danas u Sarajevu nema. A na Vijećnici i dalje stoji tabla na kojoj piše "srpski zločinci". Na tabli u Istočnom Sarajevu nema zločinaca, samo piše da nema Srba. Ta njena retorika ne doprinosi suživotu, a mogla je da od Banjaluke uzme najbolje primjere, da uči od nas.

GLAS: Povezuje Vas namjera da izgradite spomenik kralju Tvrtku u gradovima koje vodite.

STANIVUKOVIĆ: Ona govori da je to bosanski kralj. Prihvatam to, ovo jeste Bosna, ali on nije bošnjački. Razlikujemo se po tome što oni prave spomenik kralju Tvrtku da bi nama uzeli dio istorije. I govore o Kulinu banu, smatrajući da je bošnjački vladar. Da, oni jesu vladali na području Bosne, ali su srpski vladari. Banjaluka i mi to radimo istorijski precizno. A oni da izvrše reviziju istorije. Mi radimo ovo da bismo rekli da ovdje postojimo vijekovima, od Bosne gdje su bili srpski vladari i Kulin ban i Tvrtko. To nisam ja rekao, to su govorili oni, u svojim poveljama i spisima. I istoričari to govore.

GLAS: Da li ćete biti kandidat na izborima i čiji?

STANIVUKOVIĆ: Biću narodni, banjalučki, građanski. U to nema sumnje. Biću kandidat stranke čiji sam predsjednik gradskog odbora. Imam odličnu saradnju sa SDS-om, nikad nisam prekidao saradnju ni sa Jelenom Trivić ni sa Nebojšom Vukanovićem, ali oni je režu, prekidaju, oni kleveću i napadaju, izmišljaju, govore da smo odustali od principa, a ja i dalje radim ono za šta sam se zalagao.

GLAS: Da li je moguće pobijediti bez njihove podrške?

STANIVUKOVIĆ: Ne vidim sebi protivkandidata. Niko se nije profilisao. Na mapi ne vidim ko mi može biti "al pari", ali imam na umu i onu "Dva loša ubiše Miloša". Ono što je evidentno jeste da danas Đajić ima komunikaciju upravo sa mojim saborcima. Ko je tu odustao od principa? Da li su Jelena i Vukan u simbiozi sa Đajićem ako podržavaju njegove inicijative?

GLAS: Šta su podržali?

STANIVUKOVIĆ: Ako Đajić najavljuje opoziv, a Jelena i Vukan kažu da će to podržati, da li je to simbioza? Da li je simbioza ako se oni čuju i razgovaraju? A s kim se čujem ja? Nemojte mi prebacivati ako se sa predsjednikom Vlade ili Republike čujem oko gradnje spomenika, pa to je moja dužnost, ili kakav bih ja bio idiot kad bih Aleksandru Vučiću i Dodiku rekao da neću most u Česmi, ili kad ne bih otišao na taj most zbog Dodika. Nisam opozicija, nego vlast, moje je da rješavam probleme.

Neki žele kolaps grada

GLAS: Da li je spasena "Akvana"?

STANIVUKOVIĆ: Imamo sve dogovoreno, razgovarali smo sa svim povjeriocima, dogovorili način otplate dugova na način da nam ostane neka dva miliona za obnovu i ulaganje, da to bude stabilnije preduzeće, ali smo u fazi da predsjednik gradske Skupštine nema pečat. On 120 dana nije potpisao nijedan akt.

GLAS: Da li kašnjenje ugrožava cijelu priču i dokad može tako?

STANIVUKOVIĆ: Ugrožava, jer svaki dan je novi dug i nova obaveza i važno je to presjeći, da povjerioci vide da ćete vi riješiti te obaveze. Ovdje je dan ko godina i svaki ozbiljan čovjek zna da je vrijeme novac. Mi ovdje čekamo 120 dana, to je pitanje kandidovano u februaru, ali to je njihov vid opstrukcije.

GLAS: Čemu opstrukcije?

STANIVUKOVIĆ: Žele kolaps. Da ga naprave, a da to ne bude vidljivo već da odgovornost svale na mene. Javno i tajno vas ubadaju u leđa. Zašto je njihova želja da ja što manje uradim za Banjaluku? Biću iskren, ne mislim da oni ne vole Banjaluku, vole je, ali samo pod uslovom da oni vladaju. Ako neko drugi upravlja, spremni su da je unište.

Tačka na probleme sa vodom

GLAS: Kako je moguće da u pojedinim prigradskim naseljima 2023. godine nema vode?

STANIVUKOVIĆ: Rješavanje tog problema je proces i to košta 30 miliona KM. Imali smo Bronzani Majdan i naša je procjena da ćemo u avgustu završiti tu priču. Trebalo nam je dvije godine i projekat vrijedan tri miliona KM. Slavićka, ista tema, 1,8 miliona, tamo je sto kuća, toliki novac za toliko kuća, ali završavamo to u novembru. Donja Kola, i to završavamo. I ostaju Racune, kao teška tema, tamo ulažemo tri miliona za 60 odsto domaćinstava. Treba još milion i po za ostalo. Ne možemo nikome uskratiti vodu. Istovremeno se radi mnogo projekata, pet mostova, spomenik, ulice, signalizacija, legalizacija, vodovod, put, uređenje grada, sport, događaji, negdje se moraju odrediti prioriteti i potrebno je vrijeme, ali mislim da 2024. Bronzani Majdan, Slavićka i Donja Kola neće biti tema, potkozarska sela ćemo riješiti, dio Racuna stabilizovati što znači da će u mom mandatu poprilično biti stavljena tačka na vodosnabdijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ulice i naselja bez struje
Ulice i naselja bez struje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana