Domaća zimnica ne krasi police

Jasmina Salopek
Domaća zimnica ne krasi police

BANjALUKA - Zalihe hrane, koje su se tradicionalno u jesen ostavljale za hladne zimske dane kada nam nisu dostupne sve vrste voća i povrća, iz godine u godinu su tanje pa tako police špajza u mnogim domaćinstvima više ne krase tegle sa domaćom zimnicom.

Čak i one domaćice koje, uprkos besparici i nedostatku vremena, prethodnih godina nisu željele da odustanu od pripreme zimnice, ove proizvode sada kupuju u marketima. Kako kažu prodavci, razlog tome je naglo povećanje cijena voća i povrća.

- Mnogima je priprema zimnice postala luksuz pa ovih dana kupuju po teglu paprika, krastavaca ili ajvara. Ne tako davno, gotovo u svakoj kući je bilo zaliha ukiseljenog povrća za cijelu zimu, dok sada samo rijetki imaju domaće - rekla je prodavačica Vida Perić.

Ona je dodala da trgovci često obaraju cijene ukiseljenog povrća, a džem se uvijek može kupiti po akcijskim cijenama pa je kupovna zimnica izbor mnogih.

Predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Dušan Srdić istakao je za “Glas Srpske” da je u odnosu na lani potrošačka korpa skuplja za čak 1.000 KM.

- Dio građana će se odreći kupovine raznih namirnica i budžet prilagoditi svojim mogućnostima i potrebama. Rast cijena svima nama ostavlja gorak ukus u grlu. Običan čovjek ne može da utiče na svakodnevno povećanje cijena - rekao je Srdić.

Dodao je da u ovom Udruženju potrošača ne znaju da li je došlo do promjene cijene zimnice u odnosu na lani, ali da je opšte poznato da su cijene svih proizvoda povećane.

Gotova zimnica u marketima postala je popularan izbor za one koji žele uživati u raznovrsnim ukusima ovih proizvoda, a i njihove cijene su šarolike. Tako tegla ajvara košta od četiri do 11 KM, dok je cijena tri kilograma ajvara blizu 22 KM. Na policama marketa mogu se naći i ukiseljene paprike raznih proizvođača, a tegla od 750 grama u prosjeku košta šest maraka. Kako kažu prodavci, i za najizbirljivije kupce imaju različite vrsta džemova i turšija.

Domaćica Danica Maksimović je rekla da je do sada svake godine pravila zimnicu, ali se ovaj put u njenom špajzu našlo mnogo manje tegli, jer su i cijene svježeg povrća naglo skočile.

- Kada se sve stavi na papir ispadne da je kupovina zimnice u marketu najjeftinija opcija. Ajvar i džemovi iz kućne radinosti jesu najbolji, ali nažalost mnogi to sebi nisu mogli da priušte tako da će trpeza ove zime biti skromnija - rekla je Maksimovićeva.

Preporuke

Stručnjaci iz Udruženja potrošača savjetuju da je prilikom kupovine gotove zimnice uvijek preporučljivo provjeriti deklaracije proizvoda i uporediti cijene kako bi kupci pronašli najbolju vrijednost za svoj novac.

Osim praktičnosti, gotova zimnica u marketu, tvrde, pruža  priliku podržati domaće proizvođače, a građani mogu i uživati u autentičnim ukusima bez potrebe za dugotrajnim pripremama kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana