Dogodine počinje gradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima VRS: Vječito sjećanje na sve koji su stvarali Srpsku

Jelena Stojišić
Dogodine počinje gradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima VRS: Vječito sjećanje na sve koji su stvarali Srpsku

BANjALUKA - Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske biće izgrađeno na “Krašovom” parkingu, a gradnja će početi naredne godine.

Najavio je ovo juče gradonačelnik Draško Stanivuković na konferenciji za novinare i dodao da je novac za ovu svrhu već obezbijeđen.

- Lokacija je određena i krećemo u izgradnju. U decembru ćemo raspisati konkurs koji će nakon konsultacija sa ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku i borili se za Banjaluku sadržavati sve parametre koji su važni da se nađu u prvom idejnom rješenju centralnog gradskog spomen-obilježja - kazao je Stanivuković.

Naglasio je da je u budžetu već pripremljeno 100.000 KM za izradu idejnog rješenja.

- Očekujemo da idejno rješenje dobijemo u februaru. Našli smo projektantsku kuću koja će potpuno besplatno da uradi projekat na bazi idejnog rješenja, kada se svi usaglasimo da je to idejno rješenje. Biće prva, druga, treća nagrada pa vjerujemo da ćemo u toj kombinaciji da dobijemo najbolje rješenje - kazao je Stanivuković.

Dodao je da očekuju da će do kraja aprila dobiti projektnu dokumentaciju i idejno rješenje i da će biti sve spremno za raspisivanje poziva i odabir firme koja će izvoditi radove.

- Do tada ćemo za početak gradnje imati objezbijeđen milion KM. Biće izazovno izabrati idejno rješenje, projekat, pronaći izvođača, ali sam uvjeren da će mnogi htjeti da učestvuju. Ovim projektom ćemo zauvijek u jedan vječiti pečat, vječito sjećanje staviti najteži period istorije Republike Srpske - rekao je Stanivuković.

Predsjednik Boračke organizacije grada Goran Rogić kazao je da je ovaj projekat sve ujedinio.

- Smatramo da je ovo bitno za grad i za borce Banjaluke. Mnogo godina od rata smo čekali na izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Banjaluke - kazao je Rogić.

Rekao je da je ovo spomen-obilježje koje se pravi za sve poginule borce ne samo grada nego i cijele Srpske.

- Ovo treba da oslika našu borbu da ode u istoriju i da bude na jednom mjestu. Bilo ko kad dođe ovdje dobiće određenu poruku. Spomenik koji će opominjati i podsjećati na ono što se desilo da se ne ponovi nikome nikad - kazao je Rogić i dodao da se nada da će dogodine početi izgradnja.

Brkić

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluke Stanislav Brkić kazao je da je predložio da u idejnom rješenju učestvuju svi koji su bili na jučerašnjem sastanku.

- Stručnjaci često griješe, zato mi moramo biti prisutni i zato moramo dati svoje idejno rješenje - kazao je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana