Djevojčica sa KiM svojim glasom i talentom oduševila Banjaluku VIDEO

GS
Foto: Jutjub

Banjaluka je sinoć uz pjesmu dočekala pravoslavnu Novu godinu, a svojim toplim glasom okupljene je u hladnoj noći posebno ugrijala Pavlina Radovanović, dvanaestogodišnja djevojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije.

Već po dolasku u Banjaluku Pavlina je rekla da je Republika Srpska njena druga kuća i da joj je drago što je ponovo došla.

Ova djevojčica osim što pjeva, svira klavir i igra fudbal.

Učenica je šestog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” u Orahovcu, pohađa i muzičku školu u Gračanici koja je udaljena 60 kilometara od Orahovca. U razgovoru za Gračanicu onlajn rekla je da joj je muzički talenat otkriven u petoj godini.

– Moj talenat je otkrila moja mama, zato što sam ja odjednom tako krenula da pjevam i moja mama je zapravo čula da ja umijem da pjevam, da imam barem malo talenta za pjevanje – rekla je Pavlina.

Kaže da joj je na početku bilo teško svirati klavir, ali su joj profesori iz muzičke škole pomogli i naučili je da sjedi pravilno, pomjera prste, da pravilno drži noge dok svira. Klavir je dobila zahvaljujući prilozima fondova „Osmeh na dar“ i manastira Visoki Dečani, kao i uz pomoć Viktora iz Londona i Dražena iz Hjustona. Poslala im je zahvalnicu.

– U toj zahvalnici je pisalo: Kada je budem zrela djevojka, kada budem bila svoj čovjek, da ću pomoći svima na ovom svijetu, a prvenstveno manastiru Visoki Dečani, kao što su oni meni pomogli – navela je ova dvanaestogodišnjakinja.

A pored toga što želi da pomogne manastiru Visoki Dečani, Pavlina sa ponosom ističe da je učestvovala i u humanitarnoj akciji za pomoć manastiru Gorioč, kod Istoka. Otpjevala je nekoliko pjesama sa Kosova i Metohije.

– Takođe je pjevala i publika koja je tu bila i tako sam zaradila novac i taj novac koji sam zaradila dala sam manastiru – rekla je ona.

Pjeva širom Kosova i Metohije i Centralne Srbije, pjeva i u regionu, a već je ranije posjetila Banjaluku.

– Tamo mi je bilo prelijepo, ljudi su tako dobri, oni su zaljubljeni u Kosovo, zato što je i taj narod tamo sve to prošao kao i mi ovdje – rekla je ona ranije. Poručila bi da nikada ne bi napustila Orahovac, iako su mnogi Srbi ovaj grad odavno napustili.

– Ne bih otišla iz Orahovca, ostala bih sama ovdje na ulici, kao siroče neko, ili bih ostala kući sama. Zamolila bih oca Isajia iz manstira Visoki Dečani, da ja cijeli život provedem kod njih u molitvi, zato što znam da mi je tamo najbezbjednije, da se ja tamo molim. Da se molim za svoj narod, da se vrate svi oni koji su sada u Centralnoj Srbiji, koji su otišli iz Orahovca, da se svi moji drugari koji mi nedostaju vrate – naglasila je Pavlina za Gračanicu onlajn.

Pavlina i njeni vršnjaci u Orahovcu mogu da se šetaju samo nekoliko desetina metara nekadašnjom Srpskom ulicom u ovom gradu, gdje se nalazi škola, crkva i ambulanta. Igralište za igru nemaju, pa u blizini crkvenog dvorišta sami prave improvizovano igralište na putu, prenosi Srpska info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana