Dječji zubar stiže i u Kuljane

Danijela Bajić
Dječji zubar stiže i u Kuljane

BANjALUKA - Uprkos otežanim uslovima rada zbog virusa korona, Služba za stomatologiju u Domu zdravlja Banjaluka nabavkom novog info pulta nastavila je sa modernizacijom svojih prostorija, a u najavi je i otvaranje nove školske stomatološke ambulante u naselju Kuljani.

Školska stomatološka ambulanta, deveta po redu u gradu, uskoro će biti otvorena u naselju Kuljani, gdje ima mnogo djece, kod koje zdravlje zuba varira u zavisnosti od njihovog uzrasta, socijalnog statusa i drugih faktora.

Prema riječima načelnika Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Zorana Gvozdena, u gradu trenutno radi osam školskih stomatoloških ambulanti, od kojih je ona u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” na raspolaganju pacijentima oboljelim od virusa korona. 

- Imamo izuzetnu pokrivenost kad je u pitanju stomatološka zdravstvena zaštita na području grada. Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu je za vrijeme pandemije pokrivala grad Banjaluku i okolne opštine 24 časa dnevno. U Poliklinici smo primali pacijente starije od 19 godina u dvije smjene, dok su djeca odlazila u Osnovnu školu “Ivo Andrić” - kazao je Gvozden.

Dodao je da to nije bio sav posao Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu. Od 77 zaposlenih, njih 20 je bilo angažovano u higijensko-epidemiološkoj službi.

- Naši zaposleni su radili dezinfekciju Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, gdje su bili zaraženi virusom korona, prevozili oboljele, dok su ljekari bili na telefonskim linijama i odgovarali na pitanja građana te pratili klastere, tako da nismo bili samo bazirani na stomatologiju - ispričao je Gvozden.

Dom zdravlja u Banjaluci je, kaže Gvozden, najveća zdravstvena ustanova primarnog nivoa, te su bili prisiljeni da se u vrijeme pandemije mnogo više reorganizuju nego drugi kako bi građani dobili najadekvatniju uslugu.

- Sad se polako sve vraća u normalne tokove, u skladu sa uputstvima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i našim protokolima o primanju pacijenata. Broj pacijenata, za koje na ulazu u Polikliniku postoji trijaža, postepeno se povećava. Svi naši pacijenti moraju popuniti upitnik i izmjeriti temperaturu, pa ih tek nakon toga puštaju u zgradu Poliklinike. Međutim, i dalje nastojimo da u čekaonicama ne bude gužve i da se održava socijalna distanca - istakao je Gvozden.

Dodao je da redovno provjetravaju i dezinfikuju prostorije ambulante i opremu, što im oduzima vrijeme, pa i zbog toga primaju manje pacijenata nego što je to uobičajeno.

- Iz tog razloga apelujemo na pacijente da se prije dolaska naruče putem telefona, osim hitnih slučajeva koje stalno primamo - rekao je Gvozden.

Zaposleni

Zoran Gvozden ističe da u  Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu u Banjaluci nije bilo zaraženih virusom korona među zaposlenima.

- Ni među pacijentima u Poliklinici nije bilo zaraženih. Bilo je nekoliko telefonskih poziva oboljelih i njih smo uputili u kovid ambulantu u Osnovnu školu “Vuk Karadžić” - kazao je Gvozden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana