Čistoća smanjila dobit, Vodovod podebljao kasu

Vesna Popović
Čistoća smanjila dobit, Vodovod podebljao kasu

Banjaluka - Dobit gradske "Čistoće" u trećem kvartalu ove godine je za čak 414.782 KM manja nego u istom periodu lani, dok je kasa preduzeća "Vodovod" postala teža za 36.910 KM.

Navedeno je to u finansijskim izvještajima ovih komunalnih preduzeća za prvih devet mjeseci 2017. godine. Uprkos znatno manjem prilivu novca nego u prošloj godini "Čistoća" može da se pohvali ostvarenom dobiti, koja je iznosila 494.083 KM.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić je rekao da je dobit ovog preduzeća smanjena iz više razloga.

- Angažovano je 16 novih radnika, tako da imamo ukupno 232 zaposlenih. Nova zapošljavanja su bila neophodna jer je došlo do povećanja obima posla na prikupljanju komunalnog otpada u gradu, pa smo morali imati dovoljan broj radnika na raspolaganju - rekao je Bajić.

Dodao je da je zbog većeg obima posla bilo potrebno kupiti i nove mašine i opremu, te da su morali adaptirati i pojedine objekte, pa su povećani i izdaci za amortizaciju.

- Kada ulažete u opremu i radnu snagu, ne možete uvijek imati ekstra dobit. Nekada se mora i investirati - kazao je Bajić i dodao da će se takve investicije dugoročno isplatiti.

Preduzeće "Vodovod" u prvih devet mjeseci ove godine bilježi dobit od 63.460 maraka.

- Ostvarena dobit u tom periodu veća je od planirane, ali i od one koju smo imali u istom periodu protekle godine. Kada je riječ o prihodima najznačajniji su oni od naplate za isporučenu vodu, usluge kanalizacije i za realizovane priključke. Zatim, značajnu ulogu su imali i prihodi od izgradnje i rekonstrukcije cjevovoda u vlastitoj režiji - kazali su u ovom preduzeću.

U "Vodovodu" su rekli da jedan od razloga za ostvarenu dobit leži i u odgovornom poslovanju, te zalaganju i trudu svih radnika.

- I dalje ćemo ulagati dodatne napore s ciljem smanjenja troškova na mjestima na kojima je to moguće, a da pri tome ne bude ugroženo uredno i kvalitetno snabdijevanje vodom i odvođenje otpadnih voda - kazali su u "Vodovodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana