Čist Vrbas zajednički interes

Igor Pilipović
Čist Vrbas zajednički interes

Banjaluka - Interes Banjaluke, Republike Srpske i svih gradova u slivu Vrbasa je čista i zaštićena rijeka. Treba da povedemo računa o bacanju otpada i odlažemo ga na mjesta koja su i predviđena za to, a ne u korita rijeka.

Izjavila je to u petak na rafting regati i konferenciji za "Čist Vrbas" u Rafting centru "Kanjon" ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Naglasila je da je ovo ministarstvo uspjelo da od Globalnog fonda obezbijedi oko pet miliona KM, u okviru čega su nabavili i postavili hidrometeorološku mrežu stanica.

- Ta mreža će biti prvi pokazatelj kada je u pitanju zaštita od velikih padavina i poplava. Mora se voditi računa o klimatskim promjenama, zbog čega je već izvršeno prvo lasersko snimanje Vrbasa i pritoka kako bi bila mapirana područja koja mogu biti kritična u smislu poplava - poručila je Golićeva.

Kandidat koalicije SNSD-SP-DNS za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je inicijativa za "Čist Vrbas" za svaku pohvalu i da je to cilj svih građana.

- Razgovaramo i sanjamo da imamo čist Vrbas koji prolazi kroz grad, kako bi se na njemu mogli organizovati sportski, rekreativni i zabavni sadržaji. U onoj mjeri u kojoj se budu otvarali ekološki fondovi i projekti, u toj mjeri ćemo i mi aplicirati sa našim projektima i tražiti da oni budu realizovani, a sve s ciljem zaštite Vrbasa - kazao je Radojičić.

Dodao je da će ove godine početi separacija čvrstog otpada. On će biti razdvajan i korišćen kao u drugim zemljama.

Predsjednik Rafting kluba Kanjon Aleksandar Pastir rekao je da je "Čist Vrbas" rezultat rada mnogo subjekata na rijeci.

- Rafting klub Kanjon je jedan od pokretača akcije za čist Vrbas i to je pokazao svojom regatom "Eko-kanjon" kada smo ukazali na to da je moguće očistiti jedan dio korita. Trebalo je skoro 15 godina da očistimo Vrbas u srednjem dijelu i pokažemo drugim opštinama da je to moguće uraditi - rekao je Pastir.

Inicijativa "Čist Vrbas" organizovana je s ciljem zaštite prirode, smanjenje zagađenja i unapređenje kvaliteta vode u slivu ove rijeke.

Brojni zvaničnici, gosti i novinari imali su priliku da uživaju u ljepotama kanjona krajiške ljepotice tokom spusta rafting čamcima.

 Povelja

Regati i konferenciji inicijative za "Čist Vrbas" prisustvovali su predstavnici Vlade RS, gradonačelnici i načelnici gradova i opština u slivu rijeke Vrbas, predstavnici Turističke organizacije Banjaluka te predstavnici UNDP-a i kompanije "Koka-Kola". Svi oni su se potpisivanjem povelje za čist Vrbas 2013. godine u Gornjem Vakufu obavezali da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana