Bogat kulturno-umjetnički program uoči krsne slave grada

Srna
Bogat kulturno-umjetnički program uoči krsne slave grada

Banjaluka - Uoči krsne slave grada Banjaluka - Spasovdana, večeras je u Banskom dvoru organizovan bogat kulturno-umjetnički program u okviru kojeg su pred brojnom publikom nastupili horovi, muzičari i folkloraši.

U okviru programa pod nazivom "U susret Spasovdanu" nastupili su Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", Gradski tamburaški orkestar, Mješoviti hor i Ženska pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banjaluka, hor sveštenika Eparhije banjalučke, folklorni ansambli i narodni orkestri "Veselin Masleša" i "Čajavec", učenici Muzičke škole "Vlado Milošević" i guslar Vladimir Irić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je novinarima da je za građane večeras upriličen muzički kolaž, te da se obilježavanje krsne slave grada nastavlja sutra.

"Slijede standardne praznične spasovdanske svečanosti. Ujutro će u Hramu Hrista Spasitelja biti služena liturgija i obavljena litija... Pozivamo građane da nam se pridruže", poručio je Radojičić koji je, uz brojne zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske, prisustvovao manifestaciji "U susret Spasovdanu".

On je podsjetio da je, zbog kiše, kulturno-umjetnički program večeras održan u Banskom dvoru, umjesto na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, kako je planirano.

Prema programu obilježavanja Spasovdana, sutra će u Hramu Hrista Spasitelja, u 9.00 časova, biti služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će biti osveštano slavsko žito i kolač.

Po završetku slavskog obreda, uslijediće spasovdanska litija oko Sabornog hrama. Istog dana biće održani i sportski sadržaji - finale Kupa grada u kojem će se na Gradskom stadionu sastati fudbalski klubovi "Borac" i "Željezničar Sport tim".

Obilježavanje krsne slave grada biće završeno u subotu, 8. juna koncertom Divne Ljubojević i hora "Melodi" u Banskom dvoru.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Hrama Hrista Spasitelja zajedno obilježavaju grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva - parohija Banjalučka.

Program proslave Spasovdana dio je manifestacije "Proljeće u Banjaluci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana