Bočac dobija novu ambulantu

Danijela Stokanić
Bočac dobija novu ambulantu

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i gradonačelnik Slobodan Gavranović položili su juče kamen temeljac za izgradnju novog objekta ambulante porodične medicine u mjesnoj zajednici Bočac.

U ambulanti, za koju je planirano da bude izgrađena za stotinu dana, površine 130 kvadratnih metara, biće smještena ljekarska ordinacija, soba za intervencije i mini-laboratorija.

Radojičić je rekao da će izgradnjom ambulante biti poboljšana zdravstvena zaštita mještana Bočca.

- Izgradnja ove ambulante je od velikog značaja i za Dom zdravlja Banjaluka, jer je proteklih godina mnogo truda uloženo za poboljšanje stanja infrastrukture sa novim ili obnovljenim ambulantama - rekao je Radojičić. Dodao je da je važno da svi stanovnici RS imaju istu dostupnost javnih službi, bez obzira na to da li su u gradskom ili seoskom području.

Gavranović je istakao da je grad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS u posljednjih šest godina izgradio osam novih objekata, te ih dao na raspolaganje Domu zdravlja za ambulante porodične medicine.

- Ovo je deveta po redu ambulanta porodične medicine, a planirano je da ih izgradimo u svih 39 mjesnih zajednica. Vrijednost radova, koje izvodi "Univerzal BS", iznosi oko 180.000 maraka, od čega grad u finansiranju učestvuje sa 30 odsto - rekao je Gavranović. Prema njegovim riječima, sutra bi trebalo da počne i izgradnja ambulante u MZ Borkovići, a grad će za ove dvije ambulante izdvojiti ukupno oko 113.000 KM.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović je rekla da će na ovoj lokaciji primarne zdravstvene usluge dobijati stanovnici Bočca i Aginog Sela, koji imaju oko 900 pacijenata.

- Postojeći objekat ambulante star je više od 40 godina. Izgradnja nove ambulante značajna je i za radnike Doma zdravlja - dodala je Tešanovićeva.

Mještanin David Mlađenović nije krio zadovoljstvo i rekao je da će nova ambulanta mnogo značiti za selo u kojem ima više od 1.000 stanovnika.

- Postojeća ambulanta je dotrajala, a vjerujem da će nova biti izgrađena u datom roku - rekao je Mlađenović.

Donja Kola i Bistrica

Slobodan Gavranović je rekao da je izgradnja ambulanti porodične medicine u MZ Donja Kola i Bistrica još na čekanju, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

- Nadamo se da ćemo iduće godine početi i sa izgradnjom objekata za ove dvije ambulante porodične medicine - rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana