Blizu škole skuplji smještaj

Danijela Stokanić
Blizu škole skuplji smještaj

Banjaluka - Kako se bliži početak nove školske i akademske godine raste i interesovanje za iznajmljivanje stanova. Studenti i đaci, da bi prošli što jeftinije, već sad traže stanove, jer im je cijena nešto povoljnija nego u septembru.

Izbor privremenog krova nad glavom zavisi prvenstveno od budžeta kojim raspolažu roditelji đaka i studenata koji dolaze da se obrazuju u najveći grad Srpske. Cijenu stanova diktira lokacija, ali i druge karakteristike, poput vrste grijanja, spratnosti, uređenosti stana... U većini oglasa u kojima se nude stanovi navodi se da se iznajmljuju isključivo za studente i đake, da imaju internet i kablovsku, a u nekima od njih uslov je da su budući podstanari nepušači.

Prema riječima stanodavca, u avgustu je ponuda stanova za iznajmljivanje prilično dobra, a i kirije su nešto povoljnije nego u septembru, kada se, po pravilu, očekuje veliki broj studenata i đaka iz cijele Republike Srpske.

- Imam dva stana za iznajmljivanje i to u Boriku i na Petrićevcu. Dvosoban stan u naselju Borik izdala sam prije nekoliko dana, bratu i sestri, inače, studentu i srednjoškolcu, iz Prijedora za 400 maraka - rekla je Jadranka Mišić, koju smo pozvali putem oglasa.

Ona u ponudi ima i jednosoban stan na Petrićevcu, koji je u sklopu kuće u kojoj živi.

- I ovaj stan izdajem isključivo đacima i studentima, cijena na mjesečnom nivou je 150 maraka sa režijama. To je cijena za jednu osobu - dodala je Mišićeva.

Cijene iznajmljivanja soba su takođe različite, pa tako student koji želi da živi u neposrednoj blizini fakulteta mora da plati sobu oko 150 maraka.

- U sklopu te cijene pored sopstvene sobe student ima na raspolaganju kupatilo i kuhinju, koju dijeli sa stanodavcem - rekao je Milenko Jokić, koji u svojoj kući u podnožju Starčevice izdaje sobe studentima.

Budućeg studenta Medicinskog fakulteta Jelenu Perić iz Gradiške zatekli smo u naselju Obilićevo, kako zajedno sa drugaricama traži stan.

- Odlučili smo se na zajednički život, jer je tako jeftinije, a sami nikad sebi ne bismo mogli da priuštimo solidan stan, bez mnogo novca. Vidjećemo šta ćemo naći - kazala je Perićeva.

Srednjoškolski dom

U Srednjoškolskom domu je popunjeno 240 mjesta i konkursa za smještaj za ovu godinu više neće biti.

- Zvanično u domu ima oko 300 mjesta, međutim, o popunjavanju preostalih slobodnih mjesta odlučiće Upravni odbor doma, nakon žalbenog postupka - rekao je direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić.

Cijena mjesečnog boravka koju đaci plaćaju u ovoj ustanovi je 75 maraka.

Studentski dom

U Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci ističu da dom na raspolaganju ima oko 1.400 kreveta, te da će konkurs za smještaj studenata u ovoj ustanovi biti raspisan u septembru.

- Cijena smještaja studenata na mjesečnom nivou u domu je 85 maraka, odnosno deset maraka za stanovanje i 75 KM za hranu - rekli su u domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana