Basara: Od jula povećavamo iznos subvencija za boravak u privatnim vrtićima

GS
Basara: Od jula povećavamo iznos subvencija za boravak u privatnim vrtićima

BANjALUKA-Iznos jedinstvene mjere subvencija za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće od sljedećeg mjeseca se povećava sa 60 na 100 KM, a od avgusta na 150 KM za prvo dijete, dok će za drugo dijete iz porodice subvencija iznositi 200 KM.

Kazala je ovo portparol banjalučke Gradske uprave Adriana Basara koja je naglasila kako je, krajnji cilj ove mjere, jedinstvene u Republici Srpskoj jda izjednače cijene u javnim i privatnim vrtićima što je jedna važna pronatalitetna mjera.

-Osim toga, do jeseni ćemo povećati kapacitet vrtića i dobiti 500 novih mjesta za banjalučke mališane. Kroz ovu, ali i brojne druge mjere, želimo da i roditeljima i djeci omogućimo kvalitetniju i ljepšu svakodnevicu, jer ulaganje u djecu i mlade ljude je ulaganje u budućnost – kazala je ona.

Iskoristila je i priliku da pozove roditelje djece koja idu u privatne vrtiće da potpišu ugovore za subvencije u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković predstavio je nove mjere do konačnog izjednačavanja cijena između privatnih i javnih vrtića, te je najavio da će od jula biti povećane subvencija za privatne vrtiće, ali da će uskoro na raspolaganju biti i 500 novih mjesta u javnim vrtićima.

Takođe, zbog poskupljenja pojedinih privatnih predškolskih ustanova, konkretno vrtića „Zvjezdica“, gradonačelnik je istakao da Grad neće tolerisati uslovljavanja, kao ni zloupotrebu podrške koju Grad izdvaja za roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove, i tom prilikom istakao da će Grad biti na strani roditelja.

– Grad i dalje poziva roditelje da popune obrazac koji će zatim uputiti rukovodstvu ovog vrtića sa zahtjevom za potvrdu da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450 KM. Ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću – istakao je ranije gradonačelnik.

Naglasio je kako će gradska administracija nastaviti put ka povećanju subvencija koji za krajnji cilj ima potpuno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana