Banjluka: Najveći gubitaši Akvana i Čistoća

Vesna Popović
Banjluka: Najveći gubitaši Akvana i Čistoća

Banjaluka - Od javnih preduzeća na području grada najveći gubitak lani je ostvarila "Akvana", koja je imala minus od skoro 870.000 maraka, te "Čistoća", koja je poslovala sa gubitkom od 210.000 maraka.

Ostala javna preduzeća na području grada, među kojima su "Vodovod" i "Gradsko groblje", poslovala su sa dobiti, dok u "Toplani" nisu željeli da kažu kako su završili prošlu godinu dok se finansijski izvještaj ne objavi na Banjalučkoj berzi.

U "Akvani" su rekli da su glavni razlog poslovanja sa gubitkom od 867.736 maraka katastrofalne poplave koje su prošle godine zahvatile grad, te loša sezona.

- Ukupni prihodi lani su iznosili 2,3 miliona KM, a rashodi 3,1 milion maraka - rekli su u "Akvani" i dodali da je u gubitak uključena i šteta prouzrokovana poplavom na Gradskom olimpijskom bazenu u iznosu od 390.000 KM. Dodali su da zbog poplava Gradski olimpijski bazen nije bio u funkciji od 6. avgusta do 10. oktobra 2014. godine.

U "Akvani" su naglasili da su po broju sunčanih dana u 2014. godini imali najlošiju sezonu od otvaranja Vodenog parka 2007. godine.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić naveo je da je gubitak ovog komunalnog preduzeća lani iznosio 210.444 KM.

- Godinu ranije gubitak nam je bio veći i iznosio je 2,4 miliona KM i uspjeli smo da ga smanjimo reorganizacijom i sistematizacijom, te racionalnijim poslovanjem preduzeća i uštedama - rekao je Bajić.

Dodao je da  u ovoj godini planiraju da izađu iz minusa u kojem se, kako kaže, ovo preduzeće nalazi tri godine zaredom.

Iz gradskog "Vodovoda" poručuju da su u 2014. godini poslovali sa dobiti od 28.842 KM.

- Ukupan prihod iznosio je 17,3 miliona maraka, a rashodi 17,2 miliona KM - rekli su u "Vodovodu" i dodali da su dobit ostvarili zahvaljujući mjerama koje su sproveli da bi prevazišli gubitak iz 2013. godine koji je iznosio 1,2 miliona KM.

U "Vodovodu" su naglasili da su lani povećali prihode od izgradnje i rekonstrukcije cjevovoda, te od prodaje vode i obračunate kanalizacije, kao i izvršenih usluga.

Pored "Vodovoda", dobit je ostvarilo i preduzeće "Gradsko groblje" i to u iznosu od 17.600 KM.

- Prihodi su iznosili 2,44 miliona KM i veći su za 20.000 KM u odnosu na 2013. godinu. Sa druge strane, rashodi su bili 2,42 miliona KM i manji su za oko 100.000 KM u odnosu na godinu ranije - rekao je direktor JK "Gradsko groblje" Nedeljko Milaković i dodao da bi dobit bila i veća da u prethodnom periodu nisu imali gubitke koje su morali  pokriti u 2014. godini.

Poskupljenje

Preduzeće "Vodovod" od  1. marta formiralo je cjenovnike koji su viši za deset odsto u odnosu na prethodnu cijenu, pa

cijena vode za stanovništvo iznosi 1,18 KM po kubnom metru. Pored toga, i "Čistoća" je formirala nove, više cijene, pa odvoz otpada iz domaćinstva sada košta 0,138 KM po kvadratnom metru stambenog prostora, što je za 20 odsto više u odnosu na raniju cijenu usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana