Banjaluka: Zmijanjski bikovi kao štit, prijedlog za novi grb grada

Vesna Popović
Banjaluka: Zmijanjski bikovi kao štit, prijedlog za novi grb grada

Banjaluka - Prijedlog novog grba grada Banjaluka sadrži štit na kojem dominiraju zlatna kruna, dva srebrna bika, koja drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena, ispod koje je srebrna lenta na kojoj piše "slavna i sveta".

Sadržano je to u prijedlogu odluke o izmjenama Statuta grada, koji će razmatrati odbornici Skupštine grada na sjednici 26. marta.

- U opštoj simbolici bik je izraz pokretačke snage, istrajnosti i neustrašivosti. Na prostoru Zmijanja i Krajine on je dio specifične narodne tradicije. Sve značajnije proslave i narodni sabori počinju i završavaju borbom bikova. Ona je Kočićevom pripovijetkom "Jablan" uzdignuta na jednu višu, opštu i simboličnu ravan vječne borbe dobra protiv zla - navedeno je u ovoj odluci.

Kako je obrazloženo u ovom dokumentu, zlatna grana kestena govori o hiljadama zasađenih drvoreda u Banjaluci od polovine DžIDž vijeka, koji su gradu dali prepoznatljivo lice.

- Uobičajeno je da veliki grb sadrži moto. "Slavna i sveta" su riječi iz stihova kojima je Jovan Dučić opjevao rijeku Vrbas, ukazujući na njen značaj i vrijednost za Banjaluku, čija je ona trajni simbol - objašnjeno je u odluci.

Precizirano je da grb sadrži i zlatnu boju, koja u heraldici označava slavu, mudrost, postojanost i vjeru.

- Srebrna boja je simbol čistote, mira, istine i radosti, a crvena označava hrabrost, velikodušnost, snagu i sreću - navedeno je u odluci.

Stav odbornika vladajuće koalicije SNSD-a, DNS-a i SP-a o prijedlogu grba grada u petak nismo uspjeli da dobijemo, jer većina njih nije bila dobila skupštinski materijal sa kompakt diskom na kojem je novi simbol Banjaluke, pa nisu mogli ni zauzeti stav o njemu.

Odbornik NDP-a u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac smatra da sama procedura izbora grba nije bila adekvatna.

- Nije u redu da se grb "nabavlja" kao ostala roba i usluge putem javnog poziva, već je to trebalo ići putem javnog konkursa. Osim toga ja se kao građanin Banjaluke ne mogu prepoznati, niti se mogu identifikovati sa predstavljenim simbolima. Nisam sigurna da ćemo stati iza ovog prijedloga - rekla je Savić-Banjac.

Autori

Autori prijedloga grba grada su heraldičari Zoran Nikolić i Srđan Marlović iz Beograda. Gradonačelnik Slobodan Gavranović je prihvatio predloženo rješenje, uz obrazloženje da ono predstavlja simbol grada sa kojim se mogu identifikovati svi građani u gradu, odnosno da ne predstavlja kulturu, tradiciju i istorijsko nasljeđe samo jednog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana