Banjaluka: Za održavanje puteva u 2020. godini biće izdvojeno 1,25 miliona KM: Planirani radovi u više od 30 ulica

Aleksandar Stojanović
Banjaluka: Za održavanje puteva u 2020. godini biće izdvojeno 1,25 miliona KM: Planirani radovi u više od 30 ulica

Za održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica na području grada ove godine iz gradskog budžeta biće izdvojeno 1,25 miliona KM.

U nadležnosti Odjeljenja za saobraćaj i puteve je mreža puteva duga oko 2.200 kilometara. Kako se navodi u Programu zajedničke komunalne potrošnje (ZKP), za održavanje asfaltnih saobraćajnica planirano je 1,05 miliona KM, dok će za makadamske puteve iz gradske kase biti izdvojeno 200.000 KM.

- Za sanaciju udarnih rupa na kolovozu, slabonosive konstrukcije, betonskih elemenata i propusta, te ručnu i mašinsku izgradnju asfalta planirano je 650.000 KM - stoji u programu.

Planirana je obnova asfaltnog kolovoza u ulicama Majke Jugovića, Od Zmijanja Rajka, Potkozarska, Goluba Babića, Jovice Savinovića, Lazarička, Zemunska, Nenada Kostića, Vojvode Sinđelića, Jajačka i drugim saobraćajnicama.

- U okviru modernizacije biće izvedeni radovi u ulicama Blagoja Parovića, Nenada Kostića, Poljskog partizanskog bataljona, Kosovska-Ploče, Koste Majkića, Unska, Franca Šuberta, Carice Milice, Stepe Stepanovića, Koste Jarića, spoju Branka Koščice - Milana Brankovića, Stojana Jankovića, Sanska, Božidara Miće Babića, Mirka Kovačevića, Slobodana Dubočanina - spoj sa Tuzlanskom, Prvog krajiškog korpusa, Subotička, Starog Vujadina, Novaka Pivaševića, Rajka Bosnića, Dušana i Vlade Kopanje 34C, Božidara Adžije, Majevička, Drakulićkih žrtava i drugim - stoji u programu.

Planiran je završetak pješačke zone od ulice Bana Todora Lazarevića prema Narodnom pozorištu RS, do ugostiteljskih objekata. U okviru rekonstrukcije biće urađen i spoj ulice Sime Šolaje sa Alejom Svetog Save.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ranije je za “Glas Srpske” rekao da nastoje da ispune zahtjeve svih građana kako bi imali kvalitetnu putnu infrastrukturu.

- Potrebno je bar jednom godišnje proći tim ulicama, pročistiti kanal, popraviti saobraćajni znak, sanirati rupe... Baš zbog velike želje da gradimo novo, da investiramo, ne smijemo zaboraviti održavanje već postojećih puteva - istakao je Sandić.

 

Makadam

Iako je sve manje makadamskih puteva, iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da kroz saradnju sa mjesnim zajednicama brinu i ovoj infrastrukturi.

- Sanacija makadamskog kolovoza, ugradnja kamena i valjanje podloge do potrebne zbijenosti zahtijeva oko 80.000 KM. Za saniranje odvodnih kanala i propusta te zemljane radove, odnosno iskop humusa i zemlje, biće izdvojeno po 40.000 KM. Za obnovu potpornih zidova i izradu novih konstrukcija te namjene takođe je planirano 40.000 KM - navodi se u Programu ZKP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana