Banjaluka: U trci za stipendiju 1.179 srednjoškolaca

Vesna Popović
Banjaluka: U trci za stipendiju 1.179 srednjoškolaca

Banjaluka - Na konkurs za dodjelu stipendija grada učenicima srednjih škola stiglo je 1.179 zahtjeva, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Prvi rezultati konkursa mogu se očekivati za sedam dana. Od ukupnog broja pristiglih prijava četiri su neblagovremene. Zahtjevi učenika koji nisu ispunili opšte ili posebne uslove propisane Odlukom o dodjeli stipendija grada učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće negativno riješeni - objasnili su u Gradskoj upravi.

Podsjetili su da je za školsku 2014/2015. godinu u budžetu grada za stipendije učenika i studenata planirano 1,6 miliona KM.

- Koliko će od ukupnog iznosa previđenog za stipendije biti dodijeljeno srednjoškolcima zavisiće od broj zahtjeva koji zadovoljavaju uslove - objasnili su u Gradskoj upravi i dodali da je konkurs okončan 1. oktobra.

Učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 80 KM, a stipendija za deficitarna zanimanja 150 KM.

U Gradskoj upravi su rekli da će konkurs za za dodjelu stipendija za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biti objavljen u drugoj polovini oktobra. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendija za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

Prema odluci koja reguliše isplatu i dodjelu stipendija grada, isplata stipendija za tekuću školsku godinu za učenike će biti obavljena u deset mjesečnih rata, počev od novembra tekuće godine. Za studente će stipendije biti isplaćivane od februara naredne kalendarske godine u odnosu na godinu kad je konkurs raspisan. *

Prošla godina

Grad je u školskoj u 2013/2014. stipendirao ukupno 1.432 učenika i studenta. Pravo na stipendiju ostvarila su ukupno 1.053 učenika od 1.156 prijavljenih na konkurs i 379 studenata od prijavljenih 474. U toj školskoj godini dodijeljene su stipendija u iznosu od 1,4 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana