Banjaluka: Privremeno sanirana 43 klizišta

Vesna Popović
Banjaluka: Privremeno sanirana 43 klizišta

Banjaluka - Privremeno su sanirana 43 klizišta i jedno u potpunosti od ukupno registrovanih 149, rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Dodali su da se 84 klizišta nalaze uz stambene objekte, 34 na gradskim saobraćajnicama, te 31 na lokalnim i nekategorisanim putevima.

- Privremeno sanirana klizišta se najvećim dijelom nalaze na području mjesnih zajednica (MZ) Karanovac, Rekavice, Saračica, Krupa na Vrbasu, Bistrica i Čokorska polja - rekli su u ovom odjeljenju.

Precizirali su da je u potpunosti sanirano klizište u ulici Dr Koste Krsmanovića i da je u toku sanacija klizišta u ulicama Zdravka Dejanovića i Braće Miletić.

- Za klizišta koja se nalaze najvećim dijelom u naseljima Lauš, Starčevica, Obilićevo i Srpske toplice potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju. Za dio ovih klizišta dokumentacija je jednim dijelom izrađena, dok je za druge u toku postupak javne nabavke za izbor projektanta - precizirali su u ovom odjeljenju. Objasnili su da će se nakon obezbjeđenja sredstava pristupiti izvođenju radova, što se očekuje u idućoj godini.

Procijenjena šteta nastala poplavama i klizištima u maju i avgustu na gradskim saobraćajnicama iznosi 1,6 miliona KM, na lokalnim i nekategorisanim putevima dva miliona KM, te uz stambene objekte 1,3 miliona KM.

S druge strane, iz Centra za socijalni rad poručuju da su u saradnji sa Gradskom upravom aktivno učestvovali u obilasku porodica koje su bile ugrožene klizištima.

- U završnoj je fazi priprema programa alternativnog zbrinjavanja lica i porodica čija je imovina oštećena klizištem u proteklih nekoliko mjeseci. Identifikovano je deset prioritetnih porodica kojima je izdata zabrana upotrebe stambenog objekta i koje su stavljene u prioritet za rješavanje stambenog pitanja - rekli su u Centru.

Dodali su da će se u nekoliko narednih dana završiti kompletna procjena svih identifikovanih porodica ugroženih klizištem, te da će konačni program alternativnog zbrinjavanja biti dostavljen Gradskoj upravi.

- On će u formi prijedloga biti dostavljen Skupštini grada na razmatranje zbog neophodnih finansijskih sredstava potrebnih za njegovu realizaciju - objasnili su u Centru.* 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana