Banjaluka pamti heroje: Obilježena 81. godišnjica od smrti Veselina Masleše

G.S.
Foto: Banjaluka.rs.ba

BANjALUKA - Minutom ćutanja i polaganjem vijenaca na spomen-ploču, postavljenu na rodnoj kući Veselina Masleše u centru grada, Banjaluka je obilježila 81. godišnjica pogibije ovog velikog narodnog heroja.

Osim predstavnika Gradskog odbora SUBNOR-a, vijence u čast heroja Narodno-oslobodilačke borbe položila je i delegacija Grada Banjaluke, koju su činili ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović, te predstavnici Kabineta gradonačelnika Adriana Basara i Vedrana Prole.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović kazao je da Grad Banjaluka podržava obilježavanje svih značajnih datuma iz srpske istorije, kako iz perioda Prvog i Drugog svjetskog rata, tako i iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Danas smo obilježili godišnjicu pogibije narodnog heroja Veselina Masleše – Banjalučanina koji je u periodu Drugog svjetskog rata dao svoj nemjerljiv doprinos u borbi za slobodu. Grad Banjaluka će i dalje nastaviti da njeguje kulturu sjećanja i da pruža podršku obilježavanju svih značajnih istorijskih događaja kako u organizaciji SUBNOR-a, tako i drugih boračkih udruženja registrovanih na području Banjaluke – istakao je Radivoj Majstorović.

Predsjednica Gradske organizacije SUBNOR-a Ljubica Tadić podsjetila je da je Veselin Masleša bio jedan izuzetno obrazovan čovjek – književnik, novinar i revolucionar, koji se istakao u narodnooslobodilačkoj borbi, te dodala da svoje narodne heroje nikada ne smijemo zaboraviti.

- Veoma je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja, jer ukoliko ne budemo posjećivali, obnavljali i čuvali spomen-obilježja i ukoliko ne sačuvamo sjećanje na svoje narodne heroje, dajemo prostor drugima da mijenjaju činjenice i prekrajaju istoriju – kazala je ona.

Veselin Masleša je bio književnik, novinar i revolucionar, koji se istakao svojim govorom na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću govoreći o  narodnooslobodilačkoj borbi i stvaranju Zemaljaskog antifašističkog vijeća.

Masleša je nastradao 14. juna kao učesnik NOB-a, prelazeći rijeku Sutjesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana