Banjaluka: Moguća izgradnja crkve u studentskom kampusu

Vesna Popović
Banjaluka: Moguća izgradnja crkve u studentskom kampusu

Banjaluka - Najpovoljnije lokacije za izgradnju pravoslavne crkve u Boriku su parking studentskog kampusa ili šetalište pored zgrade Banke Srpske u naselju Aleja centar. Potencijalna gradilišta pravoslavnog hrama su još tri parcele.

Ovo je na sastanku sa stanovnicima MZ Borik, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban, u četvrtak naveče iznio direktor Instituta za građevinarstvo Slobodan Stanarević.

To preduzeće angažovala je Gradska uprava da uradi procjenu lokacija koje bi mogle biti pogodne za izgradnju crkve.

- Prednost ovih lokacija je što moguća izgradnja nije u koliziji sa postojećom prostorno-planskom dokumentacijom.  Osim toga, možda bi čak izgradnja crkve u studentskom kampusu bila bolja jer se Borik širi na Filipović polje i tamo će biti minimalno od 7.000 do 8.000 stanovnika. Na potezu od crkve na Rebrovcu do "Autoprevoza" nema pravoslavnih hramova - precizirao je Stanarević.

Pomenuo je lokacije kod tržnice i "Mog marketa", teniske terene kod dvorane "Borik" i parcelu kod Tržnog centra "Konzum", koje su takođe u konkurenciji.  

- Među vrednovanim lokacijama nalaze se i igralište kod OŠ "Branko Ćopić" i prostor iza Jevrejskog kulturnog centra, ali tamo neće biti izgradnje. Inženjeri su bili protiv zelene površine, a iza zgrade Jevrejskog kulturnog centra nema mjesta za crkvu i parohijski dom - dodao je Stanarević.

Napomenuo je da će biti urađena anketa među stanovnicima.

- Stav javnosti i naše vrednovanje iskoristićemo za konačan prijedlog lokacije za crkvu. Na osnovu toga Gradska uprava će donijeti konačnu odluku - istakao je Stanarević.

Mišljenja građana na skupu bila su podijeljena. Organizator prezentacije Budimir Balaban rekao je da je želio približiti rad gradske administracije građanima.

- Da su oni od samog početka bili uključeni u proces izbora lokacije za izgradnju crkve, sigurno bismo izbjegli dosta problema i nesporazuma. Razgovarao sam o tome i sa vladikom banjalučkim Jefremom, koji je rekao da ni slučajno neće graditi crkvu tamo gdje građani ne žele. To je vladika napisao i u pismu koje je dostavio Gradskoj upravi i zato se sada radi procjena parcela - kazao je Balaban.

Teniski tereni

Slobodan Stanarević je rekao da su kao potencijalno mjesto za izgradnju crkve razmatrani i teniski tereni kod dvorane "Borik" i groblja "Sveti Pantelija".

- Ako se ova parcela odredi za tu namjenu, teniski tereni TK Borac bi negdje morali biti izmješteni, a to bi grad morao da finansira - naveo je Stanarević i dodao da je isti slučaj i sa mjestom gdje se nalazi tržnica.

Izbori

Budimir Balaban je rekao da je trenutni stav DNS-a da će na predstojećim lokalnim izborima imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, ali da ta odluka nije konačna.

- Kada kažem svoga kandidata, on ne mora biti član DNS-a, ali to znači da se sa nama mora razgovarati o imenu kandidata. Do sada nismo imali takvih razgovora - kazao je Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana