Banjaluka kandidovala projekta u okviru prekogranične saradnje

Srna
Banjaluka kandidovala projekta u okviru prekogranične saradnje

Banjaluka - Grad Banjaluka kandidovao je tri projekta iz oblasti “Doprinos razvoju turizma i očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa” u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH-Hrvatska-Crna Gora za period 2014-2020. godina, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je Srni da je cilj programa jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnih područja realizacijom zajedničkih projekata i aktivnosti.

“S obzirom na to da ovaj program nema ograničenja kada je riječ o broju partnerstava u kojim jedna organizacija može učestvovati, ideja je bila da grad Banjaluka učestvuje u što većem broju partnerstava”, pojasnio je Stanić.

On je dodao da sredstva koja mogu biti dodijeljena po jednom projektu za navedenu prioritetnu oblast iznose od 400.000 evra do 2.000.000 evra i da se raspoređuju na projektne partnere. Obaveza partnera je sufinansiranje u iznosu od 15 odsto.

Stanić je naveo da je grad Banjaluka kandidovao projekat koji obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda koji se odnosi na izgradnju staze za jahanje.

“Utvrđena dužina staze je 65 kilometara, a nalazi se na potezu od Barlovaca /Banjaluka/ preko Mrakovice do graničnog prelaza Donja Gradina. Dužina staze na strani Hrvatske je 70 kilometara, a nalazi se na potezu od Lipika, preko grada Novska i završava se u Jasenovcu. Dužina staze u Crnoj Gori je 50 kilometara, a nalazi se na planini Orjen i u opštini Herceg Novi”, rekao je Stanić.

On je napomenuo da je nosilac ovog projekta grad Novska, a da su projektni partneri, osim Banjaluke, banjalučki Konjički klub “Padok”, Park prirode Lonjsko polje i Turistička organizacija Herceg Novog.

“Ukupan budžet projekta je 1.202.958 evra, od čega na Banjaluku ide 151.725 evra, a grad ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15 odsto budžeta, što iznosi 22.758 evra”, rekao je Stanić.

On je dodao da je drugi projekat pod nazivom “Fortitude” stvaranje zajedničke turističke ponude unapređenjem turističke ponude na tvrđavama.

Stanić je istakao da će cilj biti ostvaren formiranjem i opremanjem centra za posjetioce u Kamenoj kući na Kastelu, uvođenjem digitalnih sadržaja na tvrđavama na partnerskim područjima, digitalnog kioska sa aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i održavanjem zajedničke manifestacije pod nazivom “Noć tvrđava”.

“Nosilac projekta je javna ustanova Tvrđave kulture Šibenik, a partneri na projektu su gradovi Banjaluka i Karlovac, te opštine Herceg Novi i Bar. Ukupan budžet projekta je 651.150 evra. U okviru ukupnog budžeta, budžet Banjaluke je 230.055 evra, od čega grad ima obavezu sufinansiranja 15 odsto, što iznosi 34.508 evra”, naveo je Stanić.

On kaže da treći kandidovani projekat pod nazivom “Aktivo” obuhvata stvaranje zajedničkog turističkog proizvoda putem razvoja i objedinjavanja ponude adrenalinskog turizma.

“Cilj će biti ostvaren kroz izradu interaktivne mape adrenalinskog turizma na partnerskim područjima, edukaciju pružalaca usluga adrenalinskog turizma koja se odnosi na upravljanje turističkim odredištem, kao i umrežavanje sa ostalim subjektima koji se bave adrenalinskim turizmom radi zajedničkog kreiranja turističkih proizvoda”, rekao je Stanić.

On navodi da je nosilac projekta Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri, Banjaluka i opština Tivat.

“Ukupan budžet projekta je 473.076 evra. Budžet Banjaluke je 118.963 evra, od čega grad ima obavezu sufinansiranja 15 odsto, što iznosi 17.844 evra”, kaže Stanić.

Kako navode iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, koje je pripremilo ovaj projekat zajedno sa Odjeljenjem za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, evaluacija projekata, a u skladu s tim i realizacija, očekuje se u ljeto. Realizacija svih projekata traje 24 mjeseca.

“Od projekata se očekuje rast broja turista u 2021. godini od pet odsto u odnosu na 2018. Parametar je 2021. godina zato što se tada završava implementacija projekata”, rekao je Stanić.

arajevo - U Republici Srpskoj nezaposlenost je na kraju novembra smanjena za 1.793 osobe ili 1,81 odsto u odnosu na kraj oktobra, u Federaciji BiH za 232 lica ili 0,07 odsto, a u Brčko distriktu za 400 lica ili 4,04 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana