Banjaluka: Direktori moraju povećati prihode

Vesna Popović
Banjaluka: Direktori moraju povećati prihode

Banjaluka - Gradska uprava očekuje od direktora javnih ustanova i preduzeća da više budu menadžeri i povećavaju svoje budžete kroz vlastite prihode, rekla je juče zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić govoreći o nacrtu budžeta grada za iduću godinu.

- Svjedoci smo da se promijenio odnos prihoda koji oni sami osiguravaju i onog što dobijaju iz budžeta. Ostavljena im je mogućnost da vlastite prihode koje ostvare i troše. To im daje dodatnu mogućnost da bolje rade i posluju i da punjenje budžeta grada bude bolje - dodala je Brkićeva, koja je juče zajedno sa saradnicima održala pres-konferenciju. Podsjetila je da je planiran budžetski okvir od 119,3 miliona KM.

- Sredstva koja smo planirali je realno moguće ostvariti i čeka nas puno posla kao bismo ih i ostvarili. U fokusu rada Gradske uprave u idućoj godini je veći angažman na prikupljanju prihoda i veća odgovornost i pažljiva raspodjela i trošenje sredstava - naglasila je ona. Navela je da su sredstva za obrazovanje planirana od 1,5 miliona KM, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu 1,06 miliona KM, sport 1,1 milion KM, rad i programe boračkih organizacija 550.000 KM i doznake pojedincima 12,3 miliona KM.

- Do utvrđivanja prijedloga budžeta preduzećemo mjere da sredstva za podsticaje u zapošljavanju i samozapošljavanju i projekte u poljoprivredi budu veća nego što su planirana - rekla je Brkićeva i dodala da je nacrtom za zapošljavanje planirano 700.000 KM, a za projekte u poljoprivredi 650.000 KM.

Podsjećamo da su nacrt budžeta odbornici usvojili na sjednici održanoj u utorak i uputili ga u javnu raspravu koja će trajati do 15. decembra.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da nacrt nije planiran na dodatnoj kreditnoj zaduženosti grada.

- Mada postoji mogućnost za nove kredite na osnovu zakonskih promjena u Zakonu o dugu, zaduženosti i garanciji koji je promijenjen nakon poplava s ciljem sanacija nastale štete. Dodatnu podršku, pored ove mogućnosti, očekujemo iz Fonda solidarnosti i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. Ova sredstva se neće pratiti kroz budžet, ali bitno je da će takva podrška rasteretiti potrebe građana prema budžetu grada - rekla je Jovandićeva.

Most u Česmi

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je iz budžeta grada milion maraka planirano za izgradnju mosta kod fabrike "Incel" u Česmi.

- U dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS dobili smo čvrsto obećanje da će oni obezbijediti 1,1 milion KM - rekao je Novaković.

Dodao je da je planiran nastavak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa izgradnjom puta u Priječanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana